Mašinski fakultet potvrdio – kotlarnica na drvnu sečku ne zagađuje vazduh

0
397

GORNJI MILANOVAC – Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Laboratorija za procesnu tehniku, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine dostavio je zvanični Izveštaj o rezultatima merenja emisije zagađujućihmaterija u vazduh sa kotlova na drvnu sečku u Gornjem Milanovcu.

Na osnovu merenja došlo se do rezultata koji su daleko ispod vrednosti koje su ograničene Uredbom o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje:

SO2 – dozvoljeno: 1000mg/Nm3 – merenje 1: 0mg/Nm3 ;merenje 2: 0mg/Nm3.
NOx- dozvoljeno: 250mg/Nm3- merenje 1: 181,85mg/Nm3 ; merenje 2: 160,33mg/Nm3.
CO – dozvoljeno: 150mg/Nm3 – merenje 1: 0mg/Nm3 ;merenje 2: 0mg/Nm3.
Praškaste materije – dozvoljeno: 20mg/Nm3 – merenje1: 12,91mg/Nm3 ; merenje 2: 12,56mg/Nm3.
TOC – dozvoljeno: 10mg/Nm3 – merenje 1: 4,70mg/Nm3 ; merenje 2: 0,92mg/Nm3.

Komentarišući zvanične rezultate merenja gasova, odnosno celokupnog rada kotlarnice na bimasu, koji su, prema izveštaju Mašinskog fakulteta u Beogradu, definisane kao daleko ispod dozvoljenih vrednosti, predsednik opštine Gornji Milanovac DejanKovačević je rekao da je dokazamo da građani nemaju razloga za brigu.

Prošle sedmice građani su imali priliku da u “Danu otvorenih vrata“ pitaju profesore o svemu što ih zanima u vezi sa radom kotlarnice na biomasu. Mi smo juče dobili potvrdu pisanih rezultata od strane Mašinskog fakulteta, da su sve granične vrednosti emisija zagađujućih materija daleko ispod dozvoljenih. Ako uporedimo toplane na biomasu i one na mazut, neki parametri koji pokazuju 0 (nula) u novoj kotlarnici, u kotlarnici na mazut pokazuju, čak 1.600 puta veće zagađenje. Najbitnije je da građani nemaju brigu, jer je kotlarnica na biomasu i na gas potpuno ekološki ispravna i da je ispod svih graničnih vrednosti, koje su, ne zaboravimo, po evropskim standardima, što znači da se ne odnose samo na Zakon Republike Srbije. Zakonom za takve kotlove nije bila predviđena studija o proceni uticaja na životnu srednu. Dobili smo od samih proizvođaća kotlova i sve što je bilo ugrađeno u aktu o Javno-privatnom partnerstvu , a što se odnosi na parametre koji moraju biti ispoštovani. Ovim merenjima čak smo dobili potvrdu i kompletan elaborat, da su rezultati bolji čak od onoga što proizvođač garantuje – zaključio je Kovačević

On je najavio i da će kotlarnice na mazut će biti ugašene, u trenutku kada bude priključena kotlarnica na gas, što je u završnoj fazi i što se očekuje u unarednih nekoliko dana.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGrad Čačak izgradiće kuću za šestočlanu porodicu Savković koja živi u teškim uslovima
Sledeći članakVučić započinje formiranje Narodnog pokreta za državu, kreće s juga Srbije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here