Matija Bećković: Čačanska Gradska biblioteka najlepša je u Srbiji

0
686

ČAČAK – U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u petak, 1. novembra održano je poetsko veče Matije Bećkovića i otvorena izložba „Matija” autorke Dragane Tipsarević. Prepuna Galerija i Velika sala Biblioteke još jednom su potvrdili veliko interesovanje Čačana za Bećkovićevo književno trajanje i kvalitet.

Pesnik „čija je poezija možda najčitanija poezija današnjice”, kako je navela Dušica Brković voditelj programa, je dobitnik mnogih književnih nagrada, pa i Disove nagrade za celokupan opus. On je bio laureat 27. Disovog proleća 1990. godine kada je nastala poetska knjiga „Nadkokot” sa ilustracijama Mome Kapora.

Pesnikom iz čijih stihova već decenijama isijava duhovnost, tradicija i istorija, njegovom stvaralačkom i privatnom biografijom, bavila se Dragana Tipsarević, autorka izložbe „Matija”. Ova postavka je nastala pre dve godine povodom muzičko-scenskog događaja „Gusle slave Matiju” koje je u Kraljevu organizovalo Društvo guslara „Žiča”. Izložba je u međuvremenu dopunjena novim panoima i obišla je nekoliko gradova u Srbiji. U programu otvaranja učestvovao je guslar Radovan Peković, koji je izveo dve pesme Matije Bećkovića.

O konceptu same izložbe koja je „tkanje na dva razboja koje traje čitavog života” govorila je Dragana Tipsarević, bivša direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

Izložba ima veoma jednostavan naslov Matija, jer je jedna reč sasvim dovoljna da bude jasno da je izložba posvećena Matiji Bećkoviću. Na 25 panoa izložba hronološki prati dve biografije, tj. dve životne celine pesnika Matije Bećkovića. Prvu u kojoj su fiksirani datumi koje znaju gotovo svi i drugu u kojoj nije fiksirano ništa. U prvoj biografiji posetioci mogu propratiti rođenje pesnika, detinjstvo, školovanje, buduću karijeru. Druga Bećkovićeva biografija predstavlja veličanstvenu poetsku građevinu čiji počeci sežu u 1957. godinu i objavljivanje prve pesme u listu „Mlada kultura”, a koja se za sada završava dvema zbirkama Mojih 80 i 100 mojih portreta, koje su objavljene pred 63. Sajam knjiga u Beogradu – rekla je Tipsarević.

U Velikoj sali Biblioteke pred više od 250 posetilaca Matija Bećković je svoje stihove tradicionalno govorio naizust. Kao uvod u jednosatni pesnički praznik za sve prisutne, akademik je rekao:

Svakog dana slušamo kako je vreme poezije prošlo, kako su pesnici otpevali svoje, ali kad vidim ovaj prizor, sve se to za tili čas demantuje. Veoma sam uzbuđen što sam video zgradu Gradske biblioteke u Čačku. To je verovatno najlepša biblioteka u Srbiji.

Izložba „Matija” otvorena je do 10. novembra. u Galeriji Biblioteke.

Izvor: Biblioteka “Vladislav Petković Dis“

Prethodni članakPovređeni četrnaestogodišnjak hitno prebačen u Urgentni centar u Beogradu
Sledeći članakPočela gradnja zaštitnog bedema na levoj obali Bjelice

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here