Počela gradnja zaštitnog bedema na levoj obali Bjelice

0
253
Foto: Ilustracija

LUČANI – Na levoj obali Bjelice, kroz Lučane, izvode se radovi na izgradnji zaštitnog bedema kako bi se sprečilo eventualno izlivanje reke i plavljenje domaćinstava.

Proteklih pet godina, u Lučanima, ali i okolnim naseljima, Bjelica je više puta izlazila iz svog korita i plavila poljoprivredno zemljiše, kuće, pomoćne objekte, hladnjače, fabrike.

Srećko Stojić iz Krstaca seća se poplave iz 1965. godine, ali i poslednje kada je ostao na spratu kuće i posmatrao nabujalu reku.

Izgradnja zaštitnog bedema kroz naselja Đerać i Krstac uliva mu dodatnu sigurnost.

Bjelica više neće moći da poplavi. Bedem je sada znatno viši, ali i širi. Kada su bile poplave reka je nosila sve pred sobom, a sada neće moći, jer će je u tom sprečiti ovaj bedem – rekao je Stojić.

Domaćinstvo Stanice Matijašević iz Đeraća gotovo svake godine je bilo pod vodom.

Nadam se da će to sve biti super i hvala svakom ko god je od srca pomogaoda nam budelje bolje – istkla je Matijašević.

Na levoj obali Bjelice postojao je znatno manji bedem. Novi će biti dug 1.400 metara, ali i znatno viši.

Sada se rad duži i šitri nasip, samim tim i sigurniji. Opština je uspela da otkupi sve parcele što je prošle godine predstavljalo problem. Radovi su počeli 23. septembra i trebalo bi da budu završeni u naredne dve, tri nedelje – naglasio je šef gradilišta Mile Gajić.

Objašnjava da se nasip pravi od zemljanog materijala, koji se kopa u forlandu reke Bjelice.

Samim tim se dobija veći profil korita reke, a dobijamo i nasipi kojim će biti obezbeđeno naselje Đerać. U ovom trenutku radovi se izvode i na desnoj obali reke. Radi se betonski zid koji će dodatno podići nasip za oko pola metra – naveo je Gajić.

Vrednost cele investicije je 78 miliona dinara.

Obaveza lokalne samouprave je bila da otkupi oko 10 hektara zemljišta koje će se koristiti kao pozajmište za izgradnju bedema. Lokalna samouprava je pokrenula proceduru pribavljanja zemljišta u javnu svojinu opštine Lučani, svi vlasnici parcela su potpisali saglasnost i u naredna dva do tri meseca sve parcele ćemo isplatiti. Vrednost otkupa tih parcela je oko 25 miliona dinara. Na samoj trasi bedema su se našla stambeni objekat i poslovni prostor, postignuta je saglasnost i njima će objekti biti isplaćeni. Nadamo se da će bedem u potpunosti služiti svojoj svrsi i poplave u Dragačevu će biti samo ružna prošlost – zaključio je Dolović.

U velikim poplavama 2014, 2016. i 2019. godine pričinjena je velika šteta na poljoprivrednom zemljištu, infrastrukturi, poslovnim i stambenim objektima.

Izvor: MNA

Prethodni članakMatija Bećković: Čačanska Gradska biblioteka najlepša je u Srbiji
Sledeći članakDerbi kola ABA2 lige, u Čačak stižu Nikšićani

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here