Meštani čačanskih sela žale se da im kamioni razaraju puteve, a prašina uništava voćnjake

5
1293

ČAČAK – Ponovo su u centru pažnje kamioni angažovani za kompanije koje grade autoputeve Pojate – Preljina – Požega. Ne prođe ni par meseci, a da se ne pojavi novo selo sa identičnim problemom. Meštani u selima kod Čačka kažu da im teški kamioni koji prevoze materijal razaraju lokalne puteve, dok prašina uništava voćnjake.

Problem je nastao kada su podizvođači kompanija koje grade auto put od Preljine do Požege, počeli da prevoze materijal sa obližnjih brda, odnosno kamenoloma. To ne bi ni bio problem da su oni poštovali Zakon o bezbednosti saobraćaja i da su kamione tovarili dozvoljenom količinom tereta.

Iako je dozvoljena masa 40 tona, kamioni su uglavnom teški i preko 60 tona.

Dnevno prođe po hiljadu kamiona. To su sve četvoro i petoosovinci sa velikim kadama. Nestali su asfalt i voćnjaci. Ovde, na ovim prostorima se više ne može živeti. Imam svaku vrstu voća. Prošle godine sam imao vagon šljive. Imao sam i trešnje i višnje. To je sve bilo belo, kao da je krečeno – kaže Milojko Drašković, meštanin sela Loznica.

Selo Loznica, par kilometara od Čačka, na putu koji vodi ka Guči, jedno je od poslednjih u nizu koje doživljava sličnu sudbinu. Voćnjaci koji se od prašine više i ne raspoznaju, asfalt koji je nestao, krateri na putu i konstantan saobraćaj teških kamiona, svakodnevna su slika koju gledaju ovi meštani.

Ovde se ne može živeti od prašine. Pre neki dan sam pisala po vitrini. Toliko je bilo prašine. Ništa od prozora i vrata ne možemo da otvorimo. A živimo iznda grada u prirodi. Užas – kaže jedna starica koju smo zatekli ispred dvorišta.

U pojedinim selima, meštani su čak i blokirali ove puteve. Ali, posle obećanja kompanije koja gradi auto put i gradske vlasti u Čačku, da će sve biti sanirano, od radikalnijih protesta se uglavnom odustajalo. Ali, problemi su ostali.

U Čačku je prošle godine zbog ovog problema održan sastanak. Lokalna samouprava je tada zaključila da će zatražiti od policije da pojača kontrolu na pomenutim saobraćajnicama. Ništa se nije dogodlilo. Kamioni natovareni mnogo više od propisane težine, sele se iz sela u selo, nastavljajući da uništavaju lokalne puteve i voćnjake.

Zanimljivo je da Institut za voćarstvo iz Čačka baš u selu Loznica ima 60 hektara pod voćkama. Meštani ovog sela na planini Jelici, kažu da su u poslednjih osam meseci, koliko traje eksploatacija kamena, ozbiljno narušena, kako opisuju, „pluća Čačka“.

Izvor: N1

Prethodni članakVučić nakon razgovora sa Putinom: Ugovor o gasu na tri godine, imaćemo sigurnu zimu
Sledeći članakPioniri Borca vicešampioni Srbije

5 KOMENTARA

  1. Ne mraci samo, popi svetlo pivo😊
    Nikada vam ne valja. Radi se autoput koji cemo svi da vozimo i zato nemojte mnogo da mracite.
    Popravice se sve kada se zavrsi.
    Do kola je behaton, bice i asfalt😊

  2. Izadjite na teren novinari, snimite kakav je put ka Jelici, asfalt se ne vidi kao da nikad nije bio tu. Kamion pretovareni svakodnevno unistavaju preostali deo asfalta na guckom putu. Razumljivo je da se put mora izgraditi al nek se bar postuju neke stvari.

    • Tako je ! Gradonacelnik je tu samo kad treba da se slika pa makar semafor otvarali a saobracajna neradi svoj posao jer svi ti kamioni su pretovareni puta 2 al zato saobracajci muce narod sa sela !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here