Vučić nakon razgovora sa Putinom: Ugovor o gasu na tri godine, imaćemo sigurnu zimu

6
542
Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Tokom današnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina je dogovoreno da će se novi ugovor za snabdevanje gasom potpisati na tri godine.

Prema Vučićevim rečima, formula kojom će se obračunavati cena ostaće ista.

On je podsetio da je Srbija do sada imala stoprocentnu naftnu formulu.

Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, jer je cena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako ubedljivo najbolja cena u celoj Evropi – rekao je Vučić.

Rekao je kako će cena biti veoma povoljna, kao i da ako sve realizujemo iz razgovora sa Putinom, po pitanju snabdevanja gasa, imaćemo sigurnu zimu, te da je zahvalan ruskim partnerima na podršci.

U zavisnosti od dodatnih razgovora sa Gaspromom moći ćemo da vam kažemo tačnu cenu. Ako sada izračunamo to je tri puta manje, a zimi će biti 10 puta manje nego što će plaćati Evropa – rekao je Vučić, objašnjavajući da će cena tokom zime biti od 310 do 408 dolara za hiljadu kubika.

On je istakao da je Srbija dobila aranžman koji je mnogo bolji od, kako je istakao, “naših najoptimističnijih nadanja“.

Izvor: Morava info, Agencije

Prethodni članakSa analize stiglo 109 uzoraka iz Moravičkog okruga, ovo su podaci o broju novozaraženih
Sledeći članakMeštani čačanskih sela žale se da im kamioni razaraju puteve, a prašina uništava voćnjake

6 KOMENTARA

  1. Evropa 90% gasa kupuje na osnovu postojecih ugovora. Iznad ugovorenih kolicina, a to je svega 10% potrosnje, cena je berzanska ili niza zavisno od dogovora sa Gaspromom. Ugovorna cena za Nemacku je 250 dolara, za Tursku 210 dolara a za Srbiju 270. Toliko samo radi potpune istine. Za Srbiju to je cena za 6 miliona kubika po danu. Preko tih kolicina, a toga je ove zime bilo znatno vise, cena se dogovarala sa Gaspromom. Nikada niko iz Srbijagasa, ili iz Vlade, nam nije rekao tu cenu. Spekilise se da je bila oko 700 dolara. Ugovorena kolicina gasa ce biti cca 2,1 milijardi kubika. Nedostaje jos 900 miliona kubika koji mogu da se skladiste u Banatskom Dvoru i u Madjarskoj. Mogu se kupiti u letnjem periodu ali po vecoj ceni. Pravo pitanje je – Zasto nije ugovoreno 8 miliona dnevno po ceni koja proistice iz naftne formule? Ovako nam je ostalo da najmanje 30% potreba kupujemo preko berze. Znaci znatno skuplje. I ugovor na period od 3 godine nije obecavajuci. Drze nas na „uzdi“. Iskreno, ja sam ocekivao ugovor na godinu dana. Ste strane i nije lose.

  2. Tek kada odeš u prodavnicu i vidiš koliko i šta ljudi kupuju, shvatiš da smo teška sirotinja. Tu padaju sve maske i šarene laže.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here