Meštani Spomen parka traže trotoar duž Gučkog puta i kanalizaciju koju su platili pre 15 godina

6
776
Foto: Špijunka

ČAČAK – Meštani naselja Spomen park uputili su zahtev Gradskoj upravi u Čačku da im se u najkraćem roku izgradi trotoar duž regionalnog, Gučkog puta, jer je pešacima zbog velike frekvencije sobraćaja, bukvalno onemogućeno kretanje.

Inače, Gučki put je jedina pristupna saobraćajnica ka domovima oko 200 domaćinstava, čiji članovi su potpisali peticiju upućenu gradu. Meštani naselja Spomen park zahtevaju i da 15-ak domaćinstava dobije kanalizaciju, čiji priključak tvrde da su platili još pre 15 godina.

Strahujemo za bezbednost naše dece. Na put ne smemo da ih pustimo bez pratnje. Nedavno se dogodilo da je devojčica koja je krenula u školu upala u kanal pored puta jer je to bio jedini način da je ne udari vozilo. I mojoj majci Mari (80) se isto to desilo, a ona je pri padu u kanal, slomila kuk. Peticiju za hitnu izgradnju trotoara, sa potpisima više od 200 komšija, Gradskoj upravi smo podneli u martu ove godine – priča za portal Špijunka Zoran Vasiljević, jedan od meštana, dodajući da su se zbog problema nedostatka trotoara nadležnima obraćali i ranije.

U izveštaju inspektora za lokalni prevoz i puteve, koji je na poziv građana izašao na teren krajem prošle godine, konstatovano je da su oštećene bankine i da je ugrožena stabilnost puta, što je u nadležnosti “Puteva Srbije”. Takođe je propisano da se uz javni put mora postojati oprema koja odgovara potrebama naselja, odnosno trotoar, autobuska stajališta, prostor za parkiranje, javna rasveta…

Meštani Spomen parka pričaju da godinama muku muče i sa nedostatkom sistema kanalizacije. Dodaju da su priključke platili još 2005. godine, i to 1.000 evra po domaćinstvu.

To nam je bio uslov da se povežemo na vodosistem “Rzav“, odnosno da dobijemo gradsku vodu. Još 2013. godine završen je projekat za priključenje na kanalizacioni sistem, kao i dozvola za izgradnju trotoara. Nažalost, sve je ostalo na papiru i na obećanjima gradskih čelnika. Nije nam jasno kako neko može da se koristi našim parama punih 15 godina, a mi kanalizaciju i dalje nemamo – izjavio je meštanin Miodrag Skočajić.

Gnevni meštani su već najavili ovdašnjoj Upravi saobraćajne policije da će u junu ove godine, ukoliko se njihov problem ne bude pomakao s mrtve tačke, blokirati regionalni put ka Guči. Više, naglašavaju, ne veruju obećanjima gradskih čelnika koji su “više puta pogazili datu reč“.

Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika resorno zadužen za probleme mesnih zajednica rekao je da je upoznat sa ovim temom, i da ona datira od vremena mnogo pre aktuelne vlasti. Dodao je da će ovih dana ponovo organizovati sastanak sa žiteljima ovog dela grada i da se nada da će pronaći zajedničko rešenje.

Zbog pogleda koji se sa ovog prigradskog naselja pruža na panoramu grada na Moravi, mnogi ovo naselje zovu “čačansko Dedinje”.

Mi smo se veoma obradovali kada se u naš komšiluk doselio jedan od najmoćnijih ljudi u Čačku, jer smo pomislili da će njegovim dolaskom naši problemi biti rešeni, ali uzalud – pričaju meštani Spomen parka.

Izvor: Špijunka.rs

Prethodni članak“Trudnice mogu da prime “Fajzerovu“ vakcinu posle trećeg meseca trudnoće“
Sledeći članakMomirović: Gužve na auto-putu pokazatelj uspešne politike Vlade Srbije

6 KOMENTARA

  1. G. Bojoviću, meštani su svoj deo obaveza ispunili još 2013. godine, a Vi ste na poziciji pomoćnika od 2014. godine, i ne možete se samo ogradjivati od odgovornosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here