Meštani više čačanskih sela najavili novi protest u Mrčajevcima zbog oduzimanja zemlje

8
778
Sa jednog od prethodnih protesta

ČAČAK – Meštani više čačanskih i kraljevačkih sela najavili su danas novi protest zbog oduzimanja zemlje za izgradnju trase auto-puta Preljina-Pojate, za proširenje aerodroma “Morava“ u Lađevcima i protiv iskopavanja litijuma na njihovim njivama.

Protest pod nazivom “Ne damo zemlju – ne damo Srbiju – ne damo đedovinu“ zakazan je za nedelju u 14.00 u Mrčajevcima.

Meštani više od 10 sela od Preljine kod Čačka do Adrana kod Kraljeva protestuju zbog toga što im država oduzima plodno poljoprivredno zemljište na trasi Moravskog koridora, koji prolazi kroz njihova sela, za pozajmišta i deponije.

Oni sumnjaju da se eksproprijacija zemlje ne vrši za potrebe deponija i pozajmišta u toku radova na izgradnji trase auto-puta, već za eksploataciju šodera i peska kojim se nasipa ta trasa auto-puta.

Meštani kraljevačkih sela protestuju zato što im se oduzimaju zemlja, kuće i kompletna domaćinstva za proširenje aerodroma “Morava“ za koji tvrde da „godinama nikako da proradi kako treba“.

U pozivu za protest meštani navode da se “širom Srbije oduzima zemlja, raseljavaju čitava sela, prekopava zemlja zarad ekonomskog interesa stranih investitora koji imaju zaštitu najviših državnih organa – predsednika, Vlade i ministarstava“.

Protest meštana čačanskih i kraljevačkih sela koji je najavljen u nedelju podržalo je više ekoloških uruženja, Skupština slobodne Srbije, Protestni odbor advokata iz Beograda, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Udruženje starosedelaca Kraljeva, Pokret Dveri i više javnih ličnosti.

Ti meštani su do sada nekoliko puta protestovali zahevajući od lokalne samourpave Čačka da se poništi eksproprijacija njihove zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje trase auto-puta.

Oni su od Vlade Srbije tražiili hitnu isplatu za eksproprisanu zemlju za trasu auto-puta onima koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom, zbog čega su podneli tužbe protiv države, a sudske presude nisu donete ni posle tri godine.

Među zahtevima je i nadoknada šteta za useve koje nisu uspeli da skinu sa svojih parcela pre početka radova na izgradnji auto-puta.

Izvor: Beta

Prethodni članakSudar na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša, od siline udara jedan auto se prevrnuo
Sledeći članakPuštena u rad gasna kotlarnica kod fakulteta i OŠ “Vuk Karadžić“

8 KOMENTARA

 1. Kakva zemlja kakvi bakrači. Ionako sve zatravilo, podivljalo, ništa se nije videlo od silnog rada. Hvala Bogu te je država to uzela da sredi. Na nešto liči. Plus što je korisno. Inače prodali bi oni“đedovinu“, Srbiju, majku bi oni prodali. Samo da ih neko za nešto pita. Samo da pobede na izborima dogodine. Ali neće moći. Priča je jedno, tralala, a ono što se vidi je drugo. Opipljivo.

  • A ja pitam za drugaricu, kolike su plate kod ostalih privatnika?
   Zasto naprdnjaci zaposljavaju kadrove u Sloodi, opstini, epsu, bolnici, domu zdravlja a ne kod Kola, Welteks, MILT, ……. a mogu i kod kineza u butik.
   I jos jedno pitanje za Vas, kakve veze imaju plate sa protestima. Morali ste da i danas zaradite za sendvic……

   • Pa zato sto Kole nece los kadar.
    Zna se gde se zaposljava kadar koji sluzi samo da glasa i dovodi glasove.
    Sta je to dobronu Slobodi, Opstini? Pa tamo hoce da radi samo onaj koji ne zna kako je tamo.
    Privatnik, radi se vise, ali i plate su vece. Nema politike, nema kafenisanja, ogovaranja.
    Ako je tako super, sto ljudi po Beogradu ne jure takve poslove, nego se biju oko Delte, Simensa, Bosh, Samsung i takvih kompanija.
    Kome je ideal Opstina, majek ti. Vidis i sam ko je sve tamo zaposlen, sa kojim skolama i iskustvom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here