Puštena u rad gasna kotlarnica kod fakulteta i OŠ “Vuk Karadžić“

6
603

ČAČAK – Danas je zvanično puštena u rad gasna kotlarnica “Fakulteti – OŠ Vuk Karadžić“, koja se nalazi između Agronomskog fakulteta i Studentske menze.

Kotlarnica je kapaciteta tri megavata, sa vrelovodno/toplovodnom mrežom i savremenim podstanicama u objekatima Osnovne škole “Vuk Karadžić“, Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković“, Tehničke škole, Agronomskog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

U drugoj fazi planirano je proširenje kapaciteta kotlarnice za još tri megavata radi priključenja drugih objekata javne i privatne namene duž Ulice Svetog Save.

Dve godine smo radili na ovom projektu. Ovaj kotao od tri megavata je sasvim zadovoljavajući za jednu osnovnu školu, dve srednje i dva fakulteta. Ono što je dobro, u perspektivi smo opredelili mogućnost još jednog kotla od tri ili više megavata, u zavisnosti kakve budu bile potrebe – izjaviio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Što se tiče sanih škola i instalacija, investicija ne podrazumeva samo izgradnju kotlarnice, u nju je uloženo pola opredeljenog iznosa, već se glavnina investicije odnosi na toplovode koji su povezali ovih pet objekata, tri škole i dva fakulteta, ali i podstanice koje su postavljene u svim školama. Ugrađene su najasvremenije podstanice, koje i imaju nultu emisiju štetnih gasova – rekao je direktor JKP “Čačak“ Danko Ćalović.

Stara kotlarnica, koja se nalazi u suterenu OŠ “Vuk Karadžić“ preneta je na korišćenje JKP “Čačak“. Prošle godine izdvojena su sredstva i kotlarnica je rekonstruisana i pretvorena u hladnu rezervu.

Na ovaj način “ugašene su sve kotlarnice u ovom delu grada koje kao pogonsko gorivo koriste naftu, mazut i ugalj. U narednom periodu sagledaće se mogućnosti gašenja dotrajalih kotlarnica na prirodni gas u ovom delu grada.

Prelaskom na snabdevanje sa novog energetski efikasnog postrojenja i povezivanjem na primarnu vrelovodnu mrežu, umesto starog sistema, ostvariće se značajne uštede i zadovoljiti najstrožiji ekološki standardi – naveo je gradonačelnik Todorović.

U proteklom periodu zamenjeni su svi toplotni izvori u vlasništvu Grada Čačka, a kojima gazduje JKP “Čačak“, sa ekološki manje prihvatljivih goriva na prirodni gas.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMeštani više čačanskih sela najavili novi protest u Mrčajevcima zbog oduzimanja zemlje
Sledeći članakBledi Borac ubedljivo poražen u Zadru

6 KOMENTARA

 1. Za ovoga što nešto kaže, a uglavnom lupeta, vrh saznanja i interesovanja su čupave papuče. Dovoljno je. Za njega, sve što je lepo kulturno, doterano, umiveno, čisto kao što je naš grad u poslednje vreme nije važno. A biće sve bolje i bolje. Bitno je samo pljuvati.

 2. Samo da ja tebi kažem. Ti si mnogo dokon čim gledaš ko gde vozi, šta je obuo. Na pamet mi ne bi palo to da gledam. Što dokazuje da si prost. Izvini ali tako je.

 3. Dok dokoni protestuju, iznose parole, mlate praznu slamu drugi rade i to se vidi. Vidi se boljitak. Na svakom koraku. Samo da prođe ovo bolesno vreme i da počnemo normalno da živimo. I radimo. A dokonih će uvek biti. Nisu vredni pažnje.

  • Tako je, Života. I ona dokona iz SNS-A uzela opštinska kola i vozika se po gradu. Sigurno je nešto radila od velikog značaja u čupavim papučama.

   • Evo i ja da ti kažem. Tacno je da i ta neka iz SNS treba da bude vest, ali je mnogo veća vest ovo da više nijedna kotlarnica u centru grada, koja snabdeva javne objekte više nije na ugalj ili loz ulje. Veoma važna vest je da je u zadnjih 5 godina u zamenu kotlarnica uloženo mnogo miliona i da pokušavaju da rese problem lošeg kvaliteta vazduha u gradu, a sto nije bila tema za predhodne vlasti. Mislim da je to bitno i tebi, bitna ti je ekologija zar ne? Zbog toga ste protestvovali prošle godine.

    • Koliko su posekli drveća ne bi nam pomoglo i da uopšte nema ovih kotlarnica. Jedi ti sendvič i ne mudruj o ekologiji. Nikada toplije leto a na Moravi nikad manje kupača, hm.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here