Ministar rada: Obavezan jedan slobodan dan, o radu nedeljom da se dogovore radnici i poslodavci

1
432

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da „Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama“.

On je rekao da je poslodavac, prema Zakonu o radu, dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno.

Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da „sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU“.

Đorđević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da „to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade“.

Prema rečima potpredsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duška Vukovića, anketa tog sindikata pokazala je da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

Ni u razvijenijim zemljama od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici – naveo je Vuković.

Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno zbog toga što rad nedeljom nije regulisan.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković smatra da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova – rekao je Stojiljković.

Izvor: Beta

Prethodni članakĆalović pozvao Čačane da bojkotuju republičke izbore, još nije odlučeno da li će ići na lokalne
Sledeći članakNa FTN i ove godine besplatna pripremna nastava

1 KOMENTAR

  1. Rodjeni kao ministar morate znati da je radna nedelja zakonski ogranicena na 40 radnih sati a preko toga su prekovremeni radni sati koji kostaju vise od obicnog radnog sata.Rad nedeljom regulisati kao rad praznikom,znaci dupla satnica…Sve ostalo je obicno naklapanje kako prevariti radnika…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here