Ministarka Kisić Tepavčević u Čačku, uručeni ugovori za samozapošljavanje 31 osobe

4
1090

ČAČAK – U svečanoj sali Skupštine grada Čačka danas su potpisani ugovori o samozapošljavanju za 31 osobu iz grada na Moravi. Subvencije u iznosu od 250.000 dinara dobilo je 29 nezaposlenih osoba, i po dve od 270.000 za osobe sa invaliditetom.

Potpisivsnju ugovora prisustvovali su ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zorana Martinović.

Za ovu meru aktivne politike zapošljavanja Grad Čačak opredelio je četiri, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 3,9 miliona dinara.

Ministarka Kisić Tepavčević rekla je da je Čačak primer dobre prakse prilikom primena mera aktivne politike zapošljavanja, jer je tokom proteklih 15 godina za realizaciju ovih mera izdvojio 422 miliona dinara.

Pomoć države kroz ove i druge mere, kao i tradicionalni preduzetnički duh ovog grada doprineli su smanjenju nezaposlenih od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine i povećanju zaposlenih od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine – rekla je ministarka.

Grad Čačak je u tekućoj godini za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja izdvojio ukupno 15 miliona dinara. Za stručnu praksu sedam, javne radove četiri miliona dinara i za subvencije za zapošljavanje takođe četiri miliona. Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobijeno je još 3,9 miliona dinara, što ukupno iznosi 18,9 miliona dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u Čačku.

U poslednjih pet godina, za sve one koji imaju snage, volje i želje da se otisnu u privatan biznis Grad Čačak je opredelio 237 miliona dinara kroz različite mere aktivne politike zapošljavanja, istakao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Na ovaj način ćemo osnažiti i dati vetar u leđa novim privrednicima, među kojima je i dosta mladih. Sve je više onih koji žele da započnu svoj posao i to nas veoma raduje, a mi smo, uz državu tu da im pomognemo na samom početku. Mnogi od njih prvi put započinju određene poslove, čestitam im na hrabrosti, odlučnosti, a pre svega volji i želji da rade. Ove mere aktivne politike svakako će doprineti svakom pojedincu koji je konkurisao, ali i lokalnoj zajednici da se ekonomski razvija – rekao je Todorović.

Da gradovi i opštine sve više sprovode mere aktivne politike zapošljavanja potvrdio je i direktor NSZ Zoran Martinović. On je izneo podatak da je u ovoj godini, do sada, dodeljeno oko 3.000 subvencija nezaposlenima za samozapošljavanje, među kojima je 116 osoba sa invaliditetom i više od 200 osoba romske nacionalnosti. U ovom trenutku, u različite mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 12.279 osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Odluke o sprovođenju mere stručne prakse u Čačaku donete su za 26 osoba, koje će moći da obavljaju pripravnički staž, a za javne radove pet poslodavaca je angažovalo 35 nezaposlenih osoba.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović su zajedno sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i gradskim rukovodstvom posetili su preduzeće “Uspon“, kao, kako je navedeno primer dobre prakse u sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja.

Izvor: Morava info

Prethodni članakUjedinjeni protiv kovida: Hitna zabrana masovnih okupljanja na četiri nedelje i obavezna vakcinacija određenih kategorija
Sledeći članak72-godišnji Milanovčanin uhapšen zbog nedozvoljene prodaje 11 kilograma duvana

4 KOMENTARA

  1. Kisićka je dobar doktor, stručnjak, dobar čovek i nadasve vredna. E sad što je, povrh svega, i zgodna i doterana to nekome smeta. Ne znam što. Mislim da su u pitanju kompleksi na lične neuspehe.

  2. Koje paradiranje, koje licemerje, koji bezobrazluk! Gospodja sa atributima samo spolja, iz kriznog staba uletela kao padobranom u vladu i sad se setka od grada do grada i menja kostime kao na modnoj pisti dok ovaj narod svaki dan sve vise oboleva i umire. Posto vidimo da ovi hdana neke nase lokalne privatne firme rasirenih ruku prihvataju ovakve koji su nas doveli u situaciju da se borimo za goli zivot, bilo bi dobro kada prodje ovo ludilo da se setimo ko se kako i koliko jeftino prodavao. Sramota!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here