Ujedinjeni protiv kovida: Hitna zabrana masovnih okupljanja na četiri nedelje i obavezna vakcinacija određenih kategorija

2
1709

Ujedinjeni protiv kovida (UPK) predložili su danas nekoliko hitnih mera zbog trenutne epidemiološke situacije.

UPK je predložio obaveznu vakcinaciju svih zaposlenih u zdravstvu, prosveti, policiji, vojsci, javnim službama, sankcionisanje onih koji u javnom sektoru ne poštuju tu obavezu i hitno zatvaranje svih objekata koji nisu neophodni na najmanje četiri nedelje.

U saopštenju UPK je istakao da bi „crni nivo zatvaranja“, između ostalog, značio obustavljanje svih masovnih skupova, zabranu događaja i dozvoljene proslave za najviše četiri zvanice.

Uz ocenu da Krizni štab „praktično ne postoji, ministar zdravlja i Vlada ne sprovode nikakve mere zaštite stanovništva“, UPK dodaje da bi crni nivo zatvaranja značio i potpuno zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, sem dostave na kućnu adresu, zabrana svih sportskih aktivnosti u zatvorenom i kompletnu onlajn nastavu, sem za vrtiće za decu roditelja „esencijalnih zanimanja“.

Upozoravajući da epidemija poprima razmere najgoreg talasa sa rekordnim brojem zaraženih, da ni broj umrlih ne zaostaje i da je vakcinisano „jedva“ oko 40 odsto stanovništva za osam meseci masovne imunizacije, UPK ističe da bi crni nivo zatvaranja značio i rad od kuće i boravak u kući što je više moguće, bez poseta i bez neophodnih okupljanja i kompletno zatvaranje tržnih centara i prodavnica, sem prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih stanica koje moraju da limitiraju broj kupaca.

Uz naglasak da je stanje na terenu takvo da su „bolnice pune, mesta na respiratorima nema, čeka se po celu noć ispred bolnica za prijem“ i da je Srbija postala prva zemlja u svetu po broju zaraženih po glavi stanovnika, UPK ukazuje da bi sahrane bile obavljane samo uz prisustvo uže porodice.

Od Radio-televizije Srbije, u saradnji sa Katedrama za imunologiju medicinskih fakulteta i Društvom imunologa Srbije, UPK zahteva da napravi obrazovni program usmeren prema različitim uzrastima u cilju podizanja svesti o značaju vakcinacije po modelu koji je UPK postavio.

Zahteva se i obustaviljanje „sistematskog sejanja nenaučnih stavova preko prorežimskih medija“ i mediji se pozivaju na odgovornost prema građanima tako što će ukinuti „senzacionalističke sadržaje kada se radi o pandemiji“.

Inicijativa Ujedinjeni protiv kovida traži da organizacije Srpsko lekarsko društvo, Lekarska komora Srbije i pet medicinskih fakulteta postave pitanje odgovornosti svojih članova, koji „sumnjama, izvrtanjem činjenica, ksenofobijom i idejama o svetskoj zaveri direktno ugrožavaju zdravlje građana“.

Izvor: FoNet

Prethodni članakKorona u Čačku ne posustaje, novi crni rekord po broju novozaraženih
Sledeći članakMinistarka Kisić Tepavčević u Čačku, uručeni ugovori za samozapošljavanje 31 osobe

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here