Na svečanoj akademiji u Čačku uručena eparhijska priznanja

0
502

ČAČAK – U Čačku je večeras održana svečana akademija povodom 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), posvećene značaju i obnovi hrama Vaznesenja Gospodnjeg u gradu na Moravi.

Foto: MNA

Episkop žički Justin, uoči praznika Spasovdana, slave čačanske crkve i grada Čačka, rekao je da bi trebalo da “blagosiljamo, pevamo i kličemo Gospodu“ i da je on taj koji nam može pomoći.

Vladika je istakao da će u manastiru Žiča u četvrtak biti nastavljena proslava u čast osam vekova od autokefalnosti SPC.

Na svečanosti su uručene i eparhijske gramate (povelje) dvojici dobrotvora Filipu i Lazaru Markoviću, Poslovnom udruženju “Gradac 97“, kao i gradu Čačku.

Foto: MNA

Primajući povelju, gradonačelnik Milun Todorović, naglasio je da Čačak brine o svojim svetinjama, svojim duhovnim kućama, izvoru duhovnosti.

Čačak vodi računa o svim manastirima srpske Svete Gore, zatim o Stjeniku, Vujnu i svim svetnjama na teritoriji grada. Želimo ne samo materijalno, već i na svaki drugi način da pomognemo našim svetinjama, da nastavimo oslikavanje hrama i da svaka bude sjajnija, svetlija i da nas bude više u hramovima, ali i porodilištima – rekao je Todorović.

Foto: MNA

On je u ime grada uručio zahvalnice učiteljicama iz Čačka, Mirjani Glišić i Jasmini Marić Glišović, koje, kako je navedeno, kroz svoj rad motivišu decu da čuvaju srpsku tradiciju.

Izvor: MNA

Prethodni članakOstoja Mijailović: Todorović da bude kandidat za gradonačelnika, sa Ćalovićem u korektnim odnosima
Sledeći članakDolović: To nije bila poplava, to je bio cunami; Stevanović (Dveri): Potoci neočišćeni i zatrpani đubretom

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here