Nastavljeno suđenje za pogibiju dvojice radnika “MB Namenska“: Milovanović neće odgovarati na pitanja pred sudom

1
920

IVANJICA, LUČANI – Suđenje dugogodišnjem direktoru fabrike “Milan Blagojević – Namenska“ Radošu Milovanoviću i ostalima zbog pogibije radnika Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića 2017. nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Foto: Glas zapadne Srbije

Kako je za Insajder naveo Vladimir Todorić, advokat porodice jednog od poginulih mladića, danas je drugooptuženi Vladimir Lončarević izneo odbranu, a sledeće ročište zakazano je za 7. februar.

Lončarević je odgovarajući na moja pitanja pred sudom praktično priznao da su se koristili kartonski burići i da nisu postojali nikakvi propisi koji bi propisali kako se rukovodi njima – kaže Todorić, dodajući da je optuženi Lončarević ipak ocenio da su dvojica poginulih radnika najviše odgovorna.

Kako dodaje, na sledećim ročištima očekuje se da svoju odbranu iznese i trećeoptuženi rukovodilac zaštite na radu Tomo Stojić. Na pitanja pred sudom neće odgovarati prvooptuženi direktor fabrike Radoš Milovanović jer je iskoristio to zakonsko pravo.

Nakon iznošenja odbrane optuženih, očekuje se da na nekim od narednih suđenja, svoje mišljenje iznese i svedok Marko Mitrović, takođe radnik fabrike “Milan Blagojević – Namenska“ kome prošle godine nije produžen ugovor o radu na određeno vreme, a koji je promenio iskaz tokom saslušanja u tužilaštvu.

Nakon svedoka, očekuje se da bude saslušana i porodica poginulog radnika.

Podsetimo, sredinom jula 2017. u fabrici “Milan Blagojević – Namenska“, ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, izbila je eksplozija nakon koje poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do eksplozije i požara došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Uprkos brojnim objavljenim informacijama koji govore u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, kao i da sam objekat E-03 ispred koje se desila nesreća, a koji je bio u funkciji, nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je čak skoro dve godine bio u predistražnoj fazi.

Pomak u ovom slučaju međutim napravljen je svega desetak dana nakon sastanka oca poginulog mladića s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naime, prilikom posete predsednika Vučića Lučanima, otac poginulog radnika Milovan Milivojević obratio se za pomoć.

Tom prilikom Vučić je pristao na sastanak sa Milivojevićem, ali je s namerom ili ne, odgovornost nadležnih relativizovao konstatacijom da radnici u fabrici municije Milan Blagojević ne rade na “manekenskoj pisti“.

Do sastanka sa Vučićem došlo je početkom juna, a pravni zastupnik porodice Vladimir Todorić tada je za Insajder izjavio da je sastanak bio čudan, jer predsednik nema ovlašćenja da bilo šta uradi, ali i koristan jer su konačno razjašnjene neke kontradiktorne ili netačne informacije koje su dolazile do predsednika Vučića.

Dve nedelje kasnije, Tužilaštvo u Čačku podiglo je optužnicu, a na njoj se kao prvooptuženi našao višedecenijski direktor preduzeća Radoš Milovanović, drugooptuženi je rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević, a trećeoptuženi – tadašnji rukovodilac zaštite na radu Tomo Stojić.

Svoj trojici na teret je stavljeno teško delo protiv opšte sigurnosti, a u vezi sa krivičnim delom izazivanje opasnosti neobezbeđenjem mera zaštite na radu.

Izvor: Insajder

Prethodni članakŠef delegacije EU u Srbiji na svečanoj sednici povodom Dana Čačka
Sledeći članakSve spremno za otvaranje deonice Surčin – Obrenovac, od Čačka do Beograda sat vožnje

1 KOMENTAR

  1. Migranti su podigli ekonomije mnogih zemalja,a Srbija ostaje bez radne snage.Problem nije u tome sto dolaze ,vec sto Srbija nije zemlja u kojoj zele da ostanu.Oni koji se ipak za tako nesto odluce ,treba da dobiju mogucnost da normalno zive.Ksenofobicne i frustrirsjuce izjave o migrantima su izraz slabosti jer ako smo mi Srbi utemeljeni u svojoj veri i vrednostima prisustvo drugih nece nam smetati.A ekonomiju sa 45 godina starim prosecnim stanovnikom nikad necemo podici.,Uostalom i mi smo kao nacija zbir razlicitih genetskih odlika i razlicitih kultura koje su se vremenom spojile u jednu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here