Negojević: U prvih devet meseci ove godine na teritoriji PU Čačak otkriveno 981 krivično delo

2
552

ČAČAK – U prvih devet meseci ove godine na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Čačak (Moravički okrug) ukupno je evidentirano 981 krivično delo, što je za 195 krivičnih dela ili 16,6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kaže šef odseka u odeljenju kriminalističke policije PU Čačak Dušan Negojević.

Smanjen je broj krivičnih dela u oblasti opšteg i visokotehnološkog kriminala, a otkriven je veći broj krivičnih dela u segmentima privrednog i ekološkog kriminala. U oblasti suzbijanja privrednog kriminala evidentirana su 102 krivična dela, što je za 27,5 procenata više nego u istom periodu prošle godine kada je evidentirano 80 krivičnih dela.

Evidentirano je 21 krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda. Policijski službenici su od januara do septembra ove godine zablenili 1.126 bokseva cigareta, 467 kilograma rezanog duvana, 2.743 litra nafte i 1.585 litara alkoholnih pića. Ukupno procenjena materijalna šteta iz izvršenja krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala je oko 49,2 miliona dinara, a ostvarena je imovinska korist od 63,4 miliona dinara – navodi Negojević.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja krivičnih dela rasvetljeno je 65 procenata. U prvih devet meseci ove godine u Čačku se dogodilo jedno krivično delo sa smrtnim ishodom, a radi se o teškom ubistvu koje se dogodilo u Gornjoj Trepči u aprilu.

Rekao je da su ostvareni dobri rezultati u otkrivanju osoba koje se bave proizvodnjom i prodajom narkotika.

Imajući u vidu da se područje PU Čačak geografski nalazi na tranzitnom području, kao i rasprostranjenosti štetnih posledica narkomanije, jedan od prioriteta rada PU Čačak je presecanje krijumčarskih kanala kojima se droga distribuira korisnicima, istakao je Negojević.

U prvih devet meseci 2023. godine ukupno je zaplenjeno više od 76,5 kilograma opojnih droga, od toga najviše marihuane – 45 kilograma. Najveća zaplena dogodila se početkom marta, kada je u Trnavi otkrivena ilegalna laboratorija za proizvodnju kanabisa sa ukupno 992 sadnice kanabisa i opremom za gajenje ove droge u veštačkim uslovima. Takođe, u Zeokama na teritoriji opštine Lučani pronađen je zasad sa ukupno 57 stabala kanabisa, sa pripadajućom opremom i hemikalijama – naveo je on.

Izvor: Morava info

Prethodni članak“Sa Nadeždom kroz vreme“ u izvođenju učenika čačanskih škola
Sledeći članakŠtetna hrana za Evropu, u Srbiji nije sporna: Zašto pojedine zabranjene namirnice kod nas “prolaze“?

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here