Čačanin oslobođen optužbi za proizvodnju droge u Češkoj i pranje novca u Srbiji

3
6224

ČAČAK – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice Čačanina Dalibora Trnavca koji je bio optužen da je na teritoriji Češke oformio kriminalnu grupu za proizvodnju narkotika, smatrajući da optužbe protiv njega nisu dokazane. Kako prenosi “Politika“, on je oslobođen i za deo optužbi koji se odnosio na pranje novca od droge ulaganjem u nekretnine i automobile u Srbiji.

Presudom Višeg suda u Beogradu, u junu prošle godine Vuk Popović i Obren Markešević su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po šest godina, Zoran Božović na osam godina, dok je Miodrag Otović osuđen na sedam godina i deset meseci, kao i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara.

Vuk Popović, Obren Markešević, Zoran Božović i Miodrag Otović su oglašeni krivim zato što su od decembra 2014. godine do 12. septembra 2017. godine, na teritoriji Republike Srbije i Republike Češke, u grupi zajedno sa Markom Tošićem, Borkom Aćimovićem, Nenadom Otovićem, Ivanom Vasićem, Nenadom Pejovićem i Jovanom Stojkovićem (koji su pravnosnažno osuđeni u Republici Češkoj), neovlašćeno proizvodili radi prodaje opojnu drogu – kanabis, u veštačkim uslovima.

Prvostepenom presudom Miljan Kenjić i Dalibor Trnavac su oslobođeni od optužbi za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Optužbi za pranje novca oslobođeni su Trnavac, Vuk Popović i Obren Markešević.

Trnavcu je bilo stavljeno na teret da je od decembra 2014. godine do 12. septembra 2017. godine, na teritoriji Republike Srbije i Republike Češke, organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali Vuk Popović, Obren Markešević, Zoran Božović, Miljan Kenjić i Miodrag Otović, kao i Marko Tošić, Borko Aćimović, Nenad Otović, Ivan Vasić, Nenad Pejović i Jovan Stojković i drugi za sada N. N. pripadnici, čiji identitet nije utvrđen. Cilj je bio organizovana proizvodnja droge tako što je, prema optužnici,Trnavac obezbeđivao sredstva i kontakte. Kako je tvrdilo tužilaštvo, on je zajedno sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe nalazio objekte u inostranstvu i iznajmljivao ih na duži vremenski period. Prilikom zaključenja ugovora o zakupu koristili su falsifikovane lične isprave. Finansirali su kupovinu opreme, materijala i supstanci namenjenih za proizvodnju kanabisa, a Trnavac je prema optužnici sam birao ljude zadužene za celokupan ciklus proizvodnje i transporta droge. Drogu su, prema optužnici, prodavali u Srbiji, Češkoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zemaljama Evropske unije.

Trnavcu, Popoviću i Markeševiću je bilo pripisano da su 2016. i 2017. godine u Beogradu i Čačku, u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, izvršili konverziju i prenos novca za koji su znali da je pribavljen izvršenjem krivičnog dela i tako stekli veliku imovinu, tako što su kupovali nepokretnosti i automobile.

Apelacioni sud je saopštio da je potvrdio oslobađajuće presude Trnavcu i Kenjiću a preinačio prvostepenu presudu u osuđujućem delu u odnosu na Miodraga Otovića, pa ga je zbog nelegalnog oružja osudio na godinu dana zatvora i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara.

Zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu u osuđujućem delu u odnosu na Vuka Popovića, Obrena Markeševića, Zorana Božovića i Miodraga Otovića zbog prometa opojnih droga i u oslobađajućem delu u odnosu na Vuka Popovića i Obrena Markeševića zbog pranja novca, pa je postupak vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Apelacioni sud je utvrdio da je pravilno prvostepeni sud rukovodeći se načelom principa „in dubio pro reo”, (u slučaju sumnje povoljnije po okrivljene), Trnavca i Kenjića oslobodio od optužbe za proizvodnju droge i pranje novca, imajući u vidu da sud presudu može zasnovati samo na činjenicama u čiju izvesnost je uveren.

Izvor: Politika/D. Čarnić

Prethodni članakTodorović: Imamo obećanje da će most koji povezuje Mrčajevce i Mršince biti gotov do kraja novembra
Sledeći članakČačanska “Pčelica“ pokrenula dva časopisa za mališane

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here