Nije tačno da zbog “bratskih odnosa sa Rusijom“ Srbija ima najnižu cenu gasa u Evropi

0
418
Foto: Pixabay

Ukupna prosečna cena za nabavljeni gas u prvom tromesečju ove godine za Srbiju je bila 1.100 dolara za 1.000 tona, izračunali su stručnjci časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

To, kako su naveli u novom broju te publikacije, opovrgava zaključak da zbog „bratskih odnosa sa Rusijom“ Srbija ima i najnižu cenu gasa u Evropi.

Cena gasa nije fiksirana, već se dinamično menja, shodno promenama na tržištu nafte. Zato dogovor sa Rusijom nije garancija da će Srbija u svakom trenutku imati najnižu cenu tog energenta. Ako se posmatra samo mart ove godine, u cenu gasa, koja se izračunava na osnovu ‘naftne formule’ ugrađen je jači efekat rasta cena sirove nafte od sredine prošle godine, a delovaće snažno i narednih meseci – ocenili su stručnjaci MAT-a.

Dodali su da je zbog nafte i cena gasa porasla na 628 dolara po toni kao i da su u martu Rumunija i Češka iz Rusije kupovale gas povoljnije od Srbije.

S druge strane, kako su naveli, zbog osetnijeg smirivanja cena na svetskom tržištu gasa krajem marta, ukupna prosečna cena za gas je u tom mesecu u Srbiji bila i nešto povoljnija nego za ceo period januar-mart.

Stručnjaci MAT-a ocenili su da se postignutim dogovorom Srbije sa Rusijom o isporuci 2,2 milijarde kubnih metara gasa u narednih tri godine obezbeđuje sigurno i stabilno snabdevanje gasom u srednjem roku.

Naveli su da će cenu za najveći deo potreba Srbije od 2,2 milijarde kubnih metara gasa, kao i do sada, opredeliti vrednost cene tri derivata nafte (dizela i dve vrste mazuta) na mediteranskom tržištu (berza u Italiji), u tekućem kvartalu na osnovu uprosečene cene iz prethodna tri kvartala.

Ispostaviće se da nam je ovako definisana cena išla na ruku prethodnih meseci i da smo, baš zahvaljujući tome izbegli ‘katastrofu’ – naveli su ekonomisti MAT-a.

Dodali su da je prosečna cena od 511,1 dolar po toni uvezenog gasa u prva tri meseca 2022, bila najniža u Evropi, a da je Nemačka u istom periodu od Rusije nabavljala gas koji je bio za oko 51 odsto skuplji, dok je za Litvaniju i Slovačku taj energent bio i 3,2 puta skuplji.

„Trijumf“ Srbije je, kako su naveli, pokvario drugi deo aranžmana, koji kaže da se sve ostale potrebne količine gasa moraju platiti prema aktuelnoj ceni na slobodnom tržištu.

Zbog toga je u prvom tromesečju, na taj način nabavljeno 487,9 hiljada tona, odnosno 38 odsto uvezenih količina gasa, pa je ruski gas iz tog kontigenta plaćen po ceni koja je bila za 4,2 puta veća od onog koji je plaćen po naftnoj formuli.

Predsednik Srbije Alaksandar Vučić dogovorio je nedavno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom isporuku 2,2 milijarde kubnih metara gasa u narednom trogodišnjem periodu koji je započeo 1. juna. Cena tog gasa po naftnoj formuli trebalo bi da bude od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara, ali Srbiji treba još oko 800 miliona kubnih metara što će morati da kupi po cenama na slobodnom tržištu.

Izvor: Beta

Prethodni članakKako da vaspitavamo bez kritikovanja
Sledeći članakPotpisan sporazum o kulturnoj saradnji Čačka i Nikšića

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here