Njihove ruke stvaraju nešto korisno i lepo

0
507

ČAČAK – Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom prigodni program i humanitarna prodajna izložba ručno pravljenih predmeta „Mojih ruku delo” održani su u ponedeljak, 4. decembra, u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis”. Organizator ovog događaja je Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Zračak” u saradnji sa Bibliotekom.

Da izlože svoje, s ljubavlju izrađene predmete, imali su priliku članovi Udruženja paraplegičara Čačak, Udruženja distrofičara Moravičkog okruga, Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Čačak, Saveza slepih i slabovidih Čačak, Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Čačak, Društva za cerebralnu paralizu Moravičkog okruga, Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, a zatim i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite „Zračak”, kao i učenici ŠOSO „1.novembar”. Direktor Centra „Zračak” Ana Jakovljević je napomenula da čak 15% svetske populacije čine osobe koje imaju neku vrstu invaliditeta, što kazuje da ne mogu biti zanemarena i marginalizovana grupa. Oni mogu biti korisni članovi društva ukoliko im se za to pruži šansa, a da mnogo toga umeju pokazali su upravo izlaganjem svojih rukotvorina na ovoj izložbi, za koju se Ana Jakovljević, kako je istakla, nada da će postati tradicija.

Korisnci Centra Uroš Ćeriman i Jelena Antonijević su recitovali poeziju, dok je Radovan Filipović predstavio autorsku pesmu koja odaje hvalu „Zračku” kao najprijatnijem prostoru za njegove svakodnevne posetioce. Umetnički deo programa upotpunili su učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković” izvedbom nekolikih klarinetskih kompozicija uz klavirsku pratnju profesora Aleksandra Popovića.

Ovo okupljanje prilika je da podstaknemo sve one koji imaju neku vrstu ograničenja da pokažu da mogu doprineti boljem životu zajednice, a na nama je da tu ravnopravnost obezbedimo na svim poljima društvenog života – naglasio je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić.

Humanitarnoj prodajnoj izložbi doprineli su i Muzička škola „Dr Vojislav Vučković”, Ekonomska škola, Medicinska škola i Prehrambeno-ugostiteljska škola, kao i OŠ „Dr Dragiša Mišović” i vrtići „Bambi” i „Poletarac”. Drugu godinu zaredom Gradska biblioteka Čačak je domaćin ovog humanitarnog događaja, a korisnici Centra često posećuju Biblioteku kroz organizovane aktivnosti, različite sadržaje, čitanje priča, pesama i štiva, a koje s ljubavlju pripremaju bibliotekari Odeljenja za decu i mlade.

Centar „Zračak” je 2023. godine obeležio desetogodišnjicu postojanja i povodom toga izdao monografiju „Naših deset godina” koja, kako se navodi u uvodu publikacije, jeste priča o svim traganjima, borbama i načinima unapređenja integracije osoba sa posebnim potrebama u društvene i životne tokove. Osnivanje dnevnog boravka koji će kasnije prerasti u Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Zračak”, čiji temelj počiva na principu poštovanja različitosti, odgovornosti i čuvanja najboljih interesa ranjive grupe stanovnika, velika je prekretnica na polju organizacije socijalne zaštite u gradu Čačku.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakNa listi RFZO novi inovativni lekovi za najteže bolesti, među njima i 16 najsavremenijih za onkološka oboljenja
Sledeći članakSve čačanske ustanove kulture u jednočasovnom štrajku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here