Sve čačanske ustanove kulture u jednočasovnom štrajku

9
868
Foto: Aleksandar Azanjac

ČAČAK – Ustanove kulture u Čačku danas će održati jednočasovni štrajk upozorenja sa zahtevom za povećanje plata i izmenu Uredbe o koeficijentima.

Kako je najavio predsednik čačanskog Odbora za kulturu Samostalnog sindikata Srbije Aleksandar Vukajlović, ustanove kulture u tom gradu neće raditi sa korisnicima od 12 do 13 časova.

Štrajk će po njegovim rečima, trajati do ispunjenja zahteva i potpisivanja Sporazuma o izmeni Uredbe o koeficijentima kao obavezujućeg zaključka Vlade Srbije.

U jednočasovnoj obustavi rada učestvovaće Gradska biblioteka, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Kulturni centar, Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ i Gradsko pozorište Čačak.

Izvor: Beta

Prethodni članakNjihove ruke stvaraju nešto korisno i lepo
Sledeći članakDodatnih 110 miliona za asfaltiranje više od 35 puteva u 11 čačanskih mesnih zajednica

9 KOMENTARA

  1. Sve bi ovo bilo u redu da same ustanove nisu u većini ozbiljno iskompromitovane valjanjem u naprednjačkom blatu poslednjih godina. „Čačanska rodna“ je sve to lepo izvukla na videlo, kroz angažovanje prodavaca magle, pranje novca i ogromne honorare pojedinaca koji s kulturom nemaju blage veze. Čak i oni rukovodioci koji se drže diplomatski, „neutralno“, pristajali su na neke stvari od kojih ni Morava neće moći da ih opere. Direktiva iz Opštine uveliko vredi više od struke, a TOČ izgleda postaje opšti model funkcionisanja. Kultura je trebalo da bude na nekakvoj visini, ali je svedena na manje-više isti cirkus, isto dno.
    Čast izuzecima, kada pogledate ko danas odlučuje o kulturi u gradu, kakva je politika zapošljavanja, naročito u godini „prestonice kulture“, sve ovo štrajkovanje postaje čist apsurd i bez mere ogavno.
    Koliko je, opet čast izuzecima, opštinskog kadra sa srednjom školom ili privatnim fakultetima udomljeno samo tokom poslednje godine u istim ovim ustanovama „kulture“, da ne pričamo od dolaska SNS-a? Koliko ih je na taj način izjednačeno sa zaposlenima čije su zvanje, znanje i kvalifikacije pravi, adekvatni ustanovi? Koliko je trampi izvršeno između ustanova, može neka analiza? Bilo bi zanimljivo.
    Mnogo je gorak ukus i teško je shvatiti za ozbiljno: kultura jeste skrajnuta, poniženi smo, ali hajde prvo da počistimo sopstvena dvorišta, a svakakav se šut i mulj tu nakupio bez kriterijuma, zasluga i vrednosti.

  2. Piksi ima samo 120.000 evra mesečnu (da, evra, da, mesečno) platu. A vama nije dosta 600 evra sa fakultetom? Pa stvarno, gde je tu mera, jeste li kulturni ili niste?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here