Novi protest radnika FRA, stiže stečajni upravnik

3
550

ČAČAK – Privredni sud u Čačku uveo je danas stečaj u Fabriku reznog alata (FRA), a pre početka suđenja oko sto bivših radnika je protestovalo pred sudom.

Stečaj je uveden u čačansku fabriku, koja je prekinula rad 18. avgusta prošle godine, na predlog Ministarstva privrede zbog velikih dugovanja prema bankama i drugim poveriocima i zbog dugogodišnje blokade računa.

Radnici su protestovali ispred Privrednog suda, kao i ispred Tužilaštva, zahtevajući odgovornost rukovodećeg kadra što je fabrika otišla u stečaj i nezadovoljni što Tužilaštivo ne postupa po njihovim prijavama.

Oni su rekli agenciji Beta da traže da se utvrdi odgovornost rukovodećeg kadra fabrike zbog uvođenja stečaja, ističući da je država, kao većinski vlasnik fabrike, u poslednjih deset godina uložila više od 400 miliona dinara u fabriku, a da rukovodeći kadar nije uspeo da održi njenu likvidnost.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da je od Tužilštva dobio informaciju da se većina njihovih prijava i dalje razmatraju, a da je jedna odbačena.

U Tužilaštvu nam je rečeno da je odbačena prijava radnika protiv generlanog direktora FRA Milana Vidakovića, koga su radnici tužili zato što im nisu redovno uplaćivani doprinosi, iako je na računima fabrike, prema saznanjima radnika, bilo novca – rekao je Đelić.

Stečajni upravnik FRA biće postavljen za nekoliko dana, a Đelić isitiče da bivši radnici od stečajnog upravnika očekuju da će ponovo pokrenuti proizvodnju alata za namensku industriju i pozvati deo radnika da se vrate u fabriku.

Očekujemo i da će Ministarstvo odbrane izraziti potrebu da FRA ponovo proizvodi specijalne alate za namensku industriju Srbije, kao što je to radila i prethodnih godina – rekao je Đelić.

On je podsetio da je FRA uredbom Vlade Srbije 2015. godine bila proglašena za fabriku od posebnog značaja za namensku industriju. FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju. Posle obustavljanja proizvodnje svih 452 radnika dobilo je otpremnine od države.

Izvor: Beta

Prethodni članakOtkazan koncert na Gradskom trgu povodom dočeka srpske Nove godine
Sledeći članakKorona bukti u Moravičkom okrugu, 399 novozaraženih za dan

3 KOMENTARA

  1. U haosu koji godinama traje epilog je bio nemenovan.Drzava je davala pare,kome…Skupstina u FRA ne opstoji godinama kao i UO doduse drzava je postavila nadzorno odbor i evo sta se desilo proizvodnja stagnira a racun FRAje godinama blokiran i jasno je sve ide preko cerke firmice.Ispitati kako i kome.Radnicima isplacena beda od otpremnine, radni staz mnogima nije p0vezan.socijalno nemaju.A kadrovi u FRA svi su presli u opstinsku vlas Kandic Velimir Drobljak,od skora pokojni Lukovic i sadasnj Vidak.E ko je ti muljao voleo bi da sud utvrdi.

  2. Od cele FRA radi svo vreme bez prekida samo Alatnica kod bolnice , pa stecajni upravnik je za njih . Svi ostali radnici FRA ne rade vec mesecima , sta ce biti sa njima ? Dobili su odpremnine i time napustili fabriku , sta ce biti sa njima ? Inace Alatnica je oduvek bila vrhunski pogon FRA ali ne treba zapostaviti ni ASN i AOR .

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here