Obraćanje javnosti Aleksandra Vučića: Praznom puškom preko Rubikona

7
389

Piše: Filip Švarm, Vreme

Reklamiran kao istorijski, nastup predsjednika Srbije ispao je ispod očekivanja. Sve što je čula, javnost već zna ili je mogla naslutiti. Nije zato iznenađenje da su se prva dva novinarska pitanja odnosila na mogućnost otkazivanja Prajda i dan kada će biti saopćeno ime mandatara.

No, Aleksandar Vućić je u pravu – što se tiče Kosova, Srbija je satjerana u ćošak. Bez relavantnih saveznika i usamljena, može voditi samo reaktivnu politiku. Nikakva inicijativa više nije u njenim rukama. Mrvice koje tu i tamo dobije od Kvinte, predstavljaju smokvin list za prekrivanje bankrota naprednjačke politike.

Predsjednik Srbije govori kako će spriječiti pogrom srpskog stanovništva sa sjevera Kosova čak i ako NATO u toj namjeri bude podržavao Aljbina Kurtija. Kako to misli izvesti, nije rekao. Iz konteksta – da je spreman žrtvovati svoju političku karijeru – može se nasluti da je spreman za radikalizaciju krize.

Koliko je to realno? Može li Srbija preko Rubikona sa praznom puškom? Jasno je da ne može. Ako bi Vučić na taj način žrtvovao političku karijeru, to onda govori da bi pao sa vlasti pod pritiskom stranog faktora što opet znači da bi se Srbi na sjeveru Kosova našli u neusporedivo goroj situaciji od aktulne.

Ostanimo ipak u realnosti. Pošto Kurti zaista ima podršku Kvinte, Srbi sa sjevera Kosova biće prinuđeni da prihvate i kosovske dokumente i tablice RKS; možda dođe do prolongiranja roka od 1. septembra, ali ne zadugo. Naime, njemački kancelar Olaf Šolc je usred Beograda rekao da Berlin sve radi kako bi Kosovo steklo punu državnost, a zna se da predstavlja zemlju koja je najvažniji ekonomski partner Srbije.

Tu činjenicu Vučić nastoji zamaskirati spominjanjem prelaska Rubikona, „Oluje“, izbjegličkih kolona… Namjera mu je bila da ostavi dojam čovjeka koji je svojom čvrstinom i odlučnošću spriječio paljevine i pogrome. Tek kad je on podviknuo i zaprijetio, NATO se uzeo u pamet. Dakle, nova parola glasi: „Što me pitate za tablice, kad sam spasio mir i naš narod na Kosovu.“

Kome nešto nije jasno, neka posluša o čemu govore Pinkovi analitičari. Prema njima – pitanje je minuta, najviše sata, kada će se zapucati. Kako onda narod da ne odahne kad mu šef države saopći da je poslije titanske i neravnopravne borbe spriječio krvoproliće i spasio Srbe na sjeveru Kosova?

Da sve ide u tom pravcu, svjedoči i Vučićevo „blagovremeno“ podizanje tenzija spram Hrvatske i hajka na srpske turiste koji tamo ljetuju. Ne košta ništa, a dobro je za odvraćanje pažnje i kanaliziranje strogo kontrolirane javnosti.

Izvor: Vreme

Prethodni članakVučić o Ostoji Mijailoviću i drugim “tajkunima“: Letuju na jahtama u Hrvatskoj zahvaljujući milionima uzetim od svog naroda
Sledeći članakUspeh mladih čačanskih sportista na Sportskim igrama mladih u Splitu, svi se okitili medaljama (FOTO)

7 KOMENTARA

    • Bravo Čica samo treba citati alo, kurir,objektiv i OBAVEZNO INFORMER i gledati pink i tako nacitani i prosveceni blejati na mitinzima velikom vodji…

  1. Mnogo glup tekst, a još gluplji onaj sto ovo pise. A šta bi ti majstore? Da ratujemo ili ne? Šta tacno očekujete ili je poenta samo kritikovati? Koje rešenje vi zagovarate? Ovako napisan tekst je u rangu priče ispred seoske prodavnice posle petog piva.

  2. Ovi analitičari sve suv pametnjaković, pa naravno da je najlakše kao što je Čeda i žuta kompanija svojevremeno predlagao da se odreknemo izgubljene teritorije. Naravno da smo saterani u ćošak ali sa ovakvim navijačkim stavom mrzitelja Aleksandra Vučića koji bi prihvatili i da Srbija nestane kad bi i on nestao, sigurno nećemo daleko dogurati…

    • Cacanine dosadni ste vise sa zutim lopovima, zutim olosom, zutom kompanijom… pa sve ono najgore od zutih nas vodja/sef/ primio je u svoje narucje i dao im mnoge funkcije i ministarska mesta a nas koji smo podigli stranku gurnuo u cosak i samo bolesnici i botovi kao ti mu jos veruju…

    • Tu teritoriju su izgubili Milošević, Šešelj, Nikolić, Vučić i osztala banda koja i sad vlada ovom napaćenom zemljom. A svi oni posle rata na Kosovu postali bogatiji nego što su bili. Vučić i Nikolić 99. dobili stanove od po 20 ari. I sad bi da tuđu decu šalju u rat. Gledajte samo šta priča Đuka Bizon koji nije ni vojsku hteo da služi. Ili bolesnik Vulin.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here