Od 1. oktobra vakcinacija protiv gripa da se izbegne „sudar“ sa kovidom

1
382

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne 1. oktobra kako bi se izbegao sudar sa virusom korona, što se, kako je ukazao, desilo u Italiji u martu ove godine.

On je rekao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta.

To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do ‘miksanja’ ta dva virusa, običnog gripa i korone i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno – rekao je Tiodorović.

Dodao je da se upravo to desilo Italiji u martu ove godine kada se pod epidemiju gripa „podvukla“ epidemija korone što je za posledicu imalo veliki broj smrtnih ishoda. Naglašava da takva situacija mora na sve načine da se predupredi, odnosno da se preventivnim merama onemogući da dođe do takve pojave.

Da se razumemo, ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih, ta vakcina može značiti prevenciju od smrti – kazao je Tiodorović.

Izvor: Tanjug, RTS

Prethodni članakKon: Deca u školama neće moći da nose platnene i šivene maske, samo troslojne
Sledeći članakManji broj pacijenata u respiratornom centru Opšte bolnice

1 KOMENTAR

  1. Blazu klinicku sliku ? Gripa je bilo i do korone i bice ga i posle korone . Virusi gripa su siroka porodica istih koji takodje mutiraju .Da je unitarnu vakcinu protiv gripa moguce napraviti , isti bi bio iskorenjen sto nije slucaj .Sada kada znamo da je korona u tranziciji nema vise „podvlacenja“ , testiranjem se moze odrediti uzrocnik bolesti .Stice se utisak da se javnost i gradjani ove zemlje direktno i indirektno primoravaju na razno razne vakcinacije uticajem preko medija na javnost .Apsolutno nisam protiv vakcinacije ali se stice utisak da se zuri sa izjavama i zakljuccima od struke iz kriznog staba sto je se nazalost pokazalo netacno i pogresno u predhodnom periodu .Postenije i mudrije je ne davati izjave ili priznati da nemaju pojma nego izjavljuvati stvari koje se u praksi ne ostvaruju.Verovatno da im ego to ne dozvoljava nazalost .Svaka cast lekarima koji se u kovid ambulantama bore protiv za sada nepoznatog neprijatelja o kome se i dalje jako malo zna .

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here