Od 1. septembra poskupljuje struja, poznato i za koliki procenat

5
612

Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici, na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto – navedeno je u saopštenju Agencije za energetiku.

Agencija za energetiku najavila je poskupljenje od 6,5 odsto bez PDV-a, ali kada se PDV i akciza uračunaju, dolazimo do poskupljenja od 8,3 odsto.

Kako za Nova.rs objašnjava ekonomista dr Goran Radosavljević, kada na 6,5 odsto bez PDV-a dodamo porez koji iznosi 20 odsto, kao i akcizu od 7,5 odsto, dolazimo do 8,3 odsto viših cena. Ostale takse zavise od potrošnje struje, a ne od cene.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se od 1. septembra 2022. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bude posekupela struja da će to biti minimalno povećanje koje neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih.

On je kazao da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe i dodao da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat satu, dok je kod nas za građane gotovo 14 puta manja.

I što se tiče gasa, mi smo rekli da će to biti minimalno povećanje cene (devet odsto), to je neverovatno imajući u vidu da su u pojedinim zeljama cene gasa skočile za 350 do 1.000 odsto, kod nas na ispod 10 odsto za građane. Trudimo se i za firme i fabrike držimo najbolje uslove, jer hoćemo i dalje da privlačimo sve strane investitore – rekao je Vučić.

Ministarka rudarstva i energetke Zorana Mihajlović izjavila je ranije da struja mora poskupeti, te da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta.

Spremili smo uredbu za energetski ugrožene kupce, da obezbedimo ona domaćinstva koja ne mogu da plate električnu energiju – navodi Mihajlović.

Izvor: Nova.rs, 021.rs

Prethodni članakTrojica košarkaša Borca jurišaju na medalju na U18 Evropskom prvenstvu u Turskoj
Sledeći članakPrelević: Ako Vučić kaže da je načelnik BIA imao “bezvezan“ susret sa Koluvijom, onda mi živimo u “bezveznoj državi“

5 KOMENTARA

 1. Vučić: poskupljenje struje neće uticati na standard građana.

  Ako su ti građani Bajatović i Tabakovićka, onda je predsednik u pravu.

 2. Živimo u zemlji koja ima hidro,termo,bio,vetro…,potencijale.Ne znam zašto smo sve ovo dozvolili.
  Planski energetski razvoj se radi na nekoliko decenija.
  Znamo šta smo preživeli i šta nam je oteto,ali smo i kao narod i nacija doveli zemlju u ovu situaciju.
  Nema šta nismo blokirali od izgradnje hidrocentrala,ekspoatacije rudnika,izgradnje vetro parkova,..sve nam smeta.
  Nevidim da to smeta Austrijancima,Italijanima,Bugarima,,,ali Srbinu sve smeta i još kada ga podrži koje kakav ološ
  koji je sve što ima dobio od države a onda se dao u pametovanje i sve znaju a ako ih pozoveš da na nečemu rade podviju rep i nestanu ili odu van.
  E pa Srbi,čuo sam da Vi u sred leta uvozite struju.
  Vaša buntovnost će Vas dovesti i kameno doba.

 3. Ne znam zasto predsednik Vucic ima potrebu da laze gradjane. Cena struje za gradjanstvo je, od navede cene u Evropi za koju kaze da iznosi 540€/MWh, u Srbiji niza za 8,3 puta a ne za 14 puta. Sto se tice privrede, cena struje u Srbiji je niza za 5,5 puta. Sva poredjenja su izvedena pod uslovom da je cena struje u Evropi 540€/MWh? Slicna prica mogla bi se napraviti i sa gasom. Gasprom gas isporucuje po ugovorenim cenama. Samo preuzete kolicine koje su vece od ugovorenih se prodaju po cenama koje su vece od cena iz ugovora. I tza te kolicine se cena dogovora i manja je od berzanske. Ugovorene cene za Nemacku, Madjarsku i Belorusiju su nize od cene za Srbiju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here