Održana Skupština Humanitarnog fonda crkvene opštine Preljina

0
378

ČAČAK – U našu redakciju stiglo je saopštenje Humanitarnog fonda crkvene opštine Preljina povodom 30 godina od osnivanja te organizacije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U nedelju 17. septembra 2023. godine je održana redovna Skupština Humanitarnog fonda crkvene opštine Preljina, čime je ujedno i proslavljen jubilej 30 godina od osnivanja i uspešnog rada. Nakon blagodarstvene molitve u hramu u Preljini, radni deo Skupštine je nastavljen u restoranu „Radovanje“. Pozivu na jubilarnu Skupštinu Fonda se odazvao veliki broj članova, kao i dosta ljudi koju su želeli da se upoznaju sa radom Fonda i postanu njeni članovi.

Humanitarni fond crkvene opštine Preljina je osnovan 1993. godine u Preljini na inicijativu Miloša Rajovića, uz svesrdnu pomoć paroha preljinskog prote Miroslava Miletića, Miloša Slavkovića i Vjekoslava Markovića. Blagoslov za osnivanje i rad Fonda dao je Episkop žički gospodin Stefan. Prva osnivačka Skupština je održana 21. jula 1993. godine u manastiru Vujan, na kojoj su ustanovljeni delatnosti i ciljevi Fonda. Za prvog predsednika izabran je gospodin Miloš Irižanin, profesor matematike iz Preljine. Na prvoj Skupštini je ustanoljena prvobitna misija Fonda, koja se sastojala u neophodnoj pomoći potrebitima u lokalnoj zajenici: hrana, ogrev, lekovi i ostale potrebe. Vremenom je Fond prerastao udruženje lokalnog karaktera i donesena je odluka da se formira podružnica Fonda u Cirihu u Švajcarskoj, koji je okupio naš narod u rasejanju. Njima pripada najveća zahvalnost za sve godine uspešnog rada Fonda.

U prethodnih 30 godina, najzahtevniji poduhvati su bili asfaltiranje puta do manastira Vujan, izgradnja Hrama Svetog Vasilija Ostroškog – crkve krajputašice u Preljini, Hrama Svetog Cara Lazara na groblju u Preljini, i dodela građevinskog materijala i izgradnja kuća potrebitima. Fond je obezbedio preko 100 zvona za novosagrađene hramove širom srpskih zemalja, a nebrojeni su primeri bolesnika koji su sredstvima Fonda poslati na lečenje, kao i talentovane dece kojima je omogućeno školovanje.

Svake godine u letnjem periodu se održavaju Skupštine Fonda na kojima se podnosi izveštaj o radu u prethodnoj godini i usmeravanju sredstava koje su stavljene Fondu na raspolaganje od strane članstva. U ovom momentu Fond broji preko 500 aktivnih članova. Fond od svog osnivanja ima punu podršku svih žičkih episkopa do danas, koji i nadzire rad Fonda preko eparhijskih tela. Za delatnu ljubav prema bližnjima, Fond je 2013. godine odlikovan ordenom Svetog Save II reda, koji dodeljuje Patrijarh srpski, a na predlog nadležnog Episkopa žičkog.

Ukoliko želite da pomognete rad Humanitarnog fonda crkvene opštine Preljina, to možete učiniti uplatom na žiro račun kod Halk banke: 155-11504-30.

Humanitarni fond crkvene opštine Preljina

Prethodni članakAleksa Uskoković novi plejmejker Borca
Sledeći članakU Čačku otvoren festival “Robotika i veštačka inteligencija – korak u budućnost“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here