Održane kvalifikacije u Mrčajevcima za prvi čačanski Sabor srpske harmonike

0
165

ČAČAK – Proteklog vikenda, u Mrčajevcima, održane su kvalifikacije za prvi čačanski Sabor srpske harmonike, koji će se održati 29. i 30. juna u Čačku.

Kako navode iz Saborskog odbora, ova veoma značajna manifestacija se organizuje u cilju promocije i popularizacije harmonike u narodnoj muzici, očuvanja narodne pesme i tradicije i afirmacije mladih umetnika.

  • Prve kvalifikacije održane su u Novom Sadu i preko 40 harmonikaša nadmetalo se za prolaz u finale. U subotu, 25. maja, u Mrčajevcima veliki broj mladih umetnika i ljubitelja harmonike sviralo je pesmu i kolo po izboru. Od najmlađih petlića do seniora do 30 godina, zvuk harmonike ispunio je Mrčajevce, a veliki broj posetilaca događaja uživao je u svakom trenutku. Takmičari su premašili sva očekivanja stručnog žirija, pa se tako u dalji ciklus takmičenja plasiralo preko 20 harmonikaša svih uzrasta – navode organizatori.

Očekuju se još jedne kvalifikacije u Beogradu, 8. juna.

  • Na taj način ćemo zaokružiti predtakmičarski ciklus. Finale i superfinale manifestacije, gde će najbolji harmonikaši u oblasti narodne muzike svirati sa šefom Narodnog orkestra RTS-a maestrom Vladom Panovićem, održaće se 29. i 30. juna u Čačku – dodaju iz Saborskog odbora na čelu sa šefom Narodnog orkestra RTS-a Vladom Panovićem.

Organizatori pozivaju sve mlade harmonikaše da se prijave za kvalifikacije u Beogradu i pokažu svoje umeće na ovom instrumentu, ostvare vredne nagrade i ponesu titulu najboljeg harmonikaša u oblasti narodne muzike.

Organizatori događaja su Grad Čačak i Turistička organizacija Čačka.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGG “Čačak je naš“: Da ponovo zaživi Savet roditelja grada Čačka
Sledeći članakDveri Čačak: Mrčajevci i još tri nove gradske opštine

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here