Opština Gornji Milanovac oficijelni domaćin filma “Heroji Halijarda“

0
288

GORNJI MILANOVAC – Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, i Nedeljko Bajić, direktor filma “Heroji Halijarda“, potpisali su Protokol o saradnji, čime je opština Gornji Milanovac stekla status domaćina ovog velikog filmskog projekta.

Operacija “Vazdušni most“, u američkim krugovima poznata kao operacija “Halijard“, počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Draža Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota, u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela. Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima uspešno je evakuisano oko 500 avijatičara.

Operacija “Vazdušni most“ smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova. Radoš Bajić, scenarista, reditelj i glumac, insapirisan pričom o hrabrosti, gostoprimstvu i srdačnosti naroda pranjanskog kraja, ove godine nastaviće realizaciju snimanja drugog dela projekta “Heroji Halijarda – Vazdušni most“ u Pranjanima.

Dejan Kovačević je naglasio da potpisivanje protokola predstavlja veliki dan za Srbiju i za opštinu Gornji Milanovac.

Mi smo počastvovani što možemo da budemo domaćini projekta o istorijskom događaju koji treba da se ovekoveči na filmskom platnu. Niko do sada nije imao hrabrosti da to uradi, ovi krajevi su bili u zapećku posle Drugog svetskog rata, što zbog politike tadašnjih vlasti, što zbog ovdašnjih dešavanja, niko nije želeo o tome da govori. Prvi put dobijamo priliku da srpki seljak bude istaknut kao neko ko je doprineo borbi za slobodu srpskog naroda. Drago mi je što su današnje generacije dobile mogućnost da to ovekoveče, da se za Gornji Milanovac čuje po mnogo čemu lepom, a ljudi pranjanskog kraja pročuju po hrabrosti. Iskreno se nadam da ćemo ovaj projekat koji smo zajedno započeli uz prisustvo opštine Gornji Milanovac kao domaćina projekta, izvesti do kraja i po planiranoj dinamici 2023. imati premijeru ovde i diljem svet – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Planirana snimanja u Pranjanima, kako se najavljuju, još će više doprineti autentičnosti ove ratne priče. Nedeljko Bajić je rekao da je veliki deo snimanja završen, ali da su značajniji scene ostale da se snime naredne godine.

Teško bismo uspeli da realizujemo projekat bez podrške gospodina Kovačevića i njegovog tima. Gornji Milanovac je danas stekao status domaćina projekta i drago nam je da ćemo priču o događaju koji se ovde odigrao pre sedamdeset sedam godina snimati u Pranjanima i okolnim mestima. Nadamo se lepom vremenu za snimanje filma i serije koja će imati šest epizoda. Ne sumnjam da će saradnja biti uspešna i da ćemo zajedničkim naporima uspeti da završimo ovaj zahtevan projekat kojim ćemo predstaviti Srbiju i herojstvo našeg naroda, koji je pravi heroj Halijarda. Ovo filmsko ostvarenje će zbog autentičnosti biti interesantno kako nama, tako i ostatku Evrope i sveta – rekao je Bajić.

Radoš Bajić, reditelj filma, rekao je da je reč o priči o srpskoj tradiciji, hrabrosti i gostoprimstvu.

Mislim da će naš “Halijard“, koji je dobio najbolju moguću podršku države, biti ostvarenje od nacionalnog značaja i da će ga videti ceo svet, kome ćemo preneti najbolju sliku o nama, kao narodu – naglasio je Bajić.

U filmu i TV seriji o operaciji “Halijard“ nastupiće više od stotinu glumaca, među kojima će glavne uloge igrati: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Kundačina, a pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu činiće i značajan broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDeo Čačka sutra dva sata bez struje
Sledeći članakRačune će morati da izdaju i kladionice, frizeri, kozmetičari, lekari, muzeji – izuzeti jedino advokati i taksisti

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here