Račune će morati da izdaju i kladionice, frizeri, kozmetičari, lekari, muzeji – izuzeti jedino advokati i taksisti

1
1097

U petak, 15. oktobra, počinje prijava obveznika fiskalizacije za finansijsku podršku koja će trajati do 31. januara.

Jedini uslov je uredno podneta prijava, a Vlada Srbije je obezbedila 6 milijardi dinara za potrebnu opremu kojom će se računi u trenutku izdavanja očitavati i u Poreskoj upravi, prenosi Blic.

Novousvojeni zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata, pa čak i prodavaca na pijaci.

Za izdavanje novih fiskalnih računa je potreban bezbednosni element, a uslov za njegovo dobijanje je da građani prijave prodajne objekte u kojima posluju na portalu Poreske uprave.

Kako objašnjavaju iz Poreske uprave, pojam prodajnog objekta je širi nego što se čini.

To su objekti koji imaju svoju adresu, ali i pokretni poslovni prostori npr. kombi za prevoz, veb-trgovina, portal na kom se odvija veb-trgovina, pa i automati za prodaju kafe, grickalica i slično – izjavio je Saša Dulić iz Poreske uprave.

Po novim pravilima, fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tablet i telefon.

Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede – rekao je ministar Siniša Mali.

Pod nadzorom Poreske uprave biće maltene svi privrednici. Izuzeto će biti samo nekoliko profesija.

Na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije…

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati, piše Blic.

Jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci.

Kako su naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

Izvor: Blic.

Prethodni članakOpština Gornji Milanovac oficijelni domaćin filma “Heroji Halijarda“
Sledeći članakSSP, DS i Narodna stranka izlaze na izbore na jednoj listi

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here