Otvoren 31. Memorijal Nadežde Petrović (FOTO)

0
502

ČAČAK – U subotu je u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ upriličeno otvaranje 31. Memorijala Nadežde Petrović pod nazivom “Gestovi, znakovi života“, selektorskog dvojca Bojana Đorđeva i Siniše Ilića. Manifestaciju su svečano otvorili gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, zajedno sa selektorima i umetnicima učesnicima.

Ćalović je podsetio da je Memorijal Nadežde Petrović među najstarijim manifestacijama ove vrste u našoj zemlji i važna tačka susreta umetnika različitih generacija, umetničkih polazišta i opredeljenja iz celog regiona – upravo ono čemu je Nadežda Petrović težila organizujući u Beogradu Prvu Jugoslovensku izložbu 1904. godine koja je i bila inspiracija čačanskim kulturnim poslenicima pri osnivanju Memorijala.

Pred prisutnima je nova izložba, novo viđenje savremene umetničke scene, nov pristup teorijskog razmatranja pozicija savremene umetnosti i umetničkog aktivizma, afirmacija savremene prakse koja podstiče i podržava kreativo stvaralaštvo umetnika i kustosa – naveo je Ćalović.

On je pojasnio da su i u ovom izdanju Memorijala pomerene granice kustoskih praksi odnosno da se aktuelna problematika koja se odražava kroz umetničke narative “prezentuje na nivou performativnog, činići jednu vrstu iskoraka sa akcentom na izvođačkim umetnostima“.

Zatim su se i selektori obratili prisutnima. Bojan Đorđev rekao je da je na neki način gest princip organizacije ove izložbe i same selekcije.

Gest je brza spontana reakcija umetnika i umetnica kojom oni signaliziraju znakove života, vitalnost, očaj, sreću, sve što ukazuje na postojanje umetnosti, i na to da se ista dešava čak i u vremenu korone i svetskih oružanih sukoba. Ideja vodilja za selekciju bila je slika Nadežde Petrović “More“ iz 1910. godine gde je vidljiv i Nadeždin gest i sloboda slikanja. U tom trenutku kada nastaje ta slika nastaje i performans slikanja – rekao je Đorđev.

Siniša Ilić se zahvalio kolektivu Umetničke galerije “Nadežde Petrović“ i ostalim učesnicima realizacije izložbe na energiji i trudu koji je doveo do izdanja 31. Memorijala.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović u svom obraćanju je naglasio važnost Memorijala kao manifestacije od značaja za kulturu i umetnost grada Čačka čiji je simbol i tradicija, zbog čega je kontinuirano podržavana realizacija ove manifestacije.

Trideset prvi Memorijal Nadežde Petrović otpočeo već u aprilu kada su u javnom prostoru zasađene mladice paulovnije, rad u začetku umetnice Katarine Popović pod nazivom “Ne zaboravi da dišeš“. Pre svečanog otvaranja posetioci su imali prilike da vide dva performansa: na Atletskoj stazi Sportskog centra “Mladost“ u Čačku performans pod nazivom “Time“ izveo je Stefan Lukić, a nakon toga na platou i u Kulturnom centru Čačka umetnica Ola Maćievska izvela je nastup pod nazivom “Prostorne figure“. Već u toku ceremonije otvaranja performans su priredili i Neda Kovinić (“Luckaste drugarice“), a zatim i Siniša Labrović (“Crta II“).

Na 31. Memorijalu izloženi su radovi 20 umetnika i umetničkih grupa u izložbenom prostoru Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, Spomen zbirci Bogića Risimovića Risima, Kulturnom centru Čačka, Gradskoj biblioteci, i javnim prostorima i površinama, uključujući rad čačanskih srednjoškolaca sa umetnikom Benom Kejnom.

Memorijal će javnosti biti dostupan do 13. novembra, a u toku trajanja manifestacije biće priređena vođenja, razgovori i prezentacija kataloga izložbe.

Izvor: Morava info

Prethodni članakŽena koja se u Bresnici polila benzinom i zapalila, porodila se i sa bebom otpuštena kući
Sledeći članakBorac bez šansi u Ljubljani, rutinska pobeda Cedevita Olimpije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here