U “Risimu“ otvorena izložba Adama Pantića “Pas koji gleda dole“

0
383

ČAČAK – U izložbenom prostoru Galerije “Risim“ otvorena je izložba Adama Pantića pod nazivom “Pas koji gleda dole“. Na otvaranju su govorili direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, kustoskinja izložbe, muzejski savetnik Julka Marinković, kao i autor.

Po rečima Ćalovića, ovo nije prvi put da se Adam Pantić predstavio svojim radovima u ovoj ustanovi. Naime, od izložbe kojom je Pantić prezentovao svoj grafički izraz čačanskoj publici prošlo je 22 godine.

Tada je Galerija započela desetogodišnji ciklus izložbi grafike na kojima su se, upravo u prostoru Galerije “Risim“ predstavljala po dva grafičara, uglavnom profesora na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti. Na prvoj izložbi iz tog ciklusa izlagao je i Adam Pantić. Sada se posle toliko vremena na zadovoljstvo Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ realizuje zaokruženi i zreli umetnički opus istog umetnika – naveo je Branko Ćalović.

Adam Pantić je naglasio da je cela izložba “zaključak dosadašnjeg umetničkog, ali i životnog iskustva; istovremeno, platforma narednog razvojnog skoka“.

Esencijalni deo postavke su pored litografija i kratke priče čiji je autor Adam Pantić, a koje zajedno uz radove predstavljaju svojevrstan autobiografski presek umetnikovog stvaralaštva. Kroz umetničko majstorstvo simboličiki su prikazana elementarna polja autorovog delovanja. Stoga je izložba “Pas koji gleda dole“ priča u tri prostorno-jezičke realizacije koju čine knjiga “Pas koji gleda dole“, pet mapa litografskih listova “Kompletan graf“ i tetovaža “Đulistan“.

Prema rečima kustosa izložbe Julke Marinković, “ono čime odiše izložba je svojevrsna kompaktnost, jedna lepa energija koja se proteže kroz sve radove“.

Tema zdravlja koja je motiv postavke je jedna misao uređena haromonično, koja govori o samoj prirodi i onim vitalnim energijama koje održavaju sva živa bića – navela je ona.

U okviru izložbe, a apropo tetovaže “Đulistan“, 27. aprila će biti priređen i razgovor na temu “Tetoviranje kao umetnička praksa u kontekstu izložbe Adama Pantića“. Pored autora izložbe na ovu temu govoriće i Sofija Ružić, grafičarka koji se bavi i izradom tetovaža.

Izložba je otvorena do 8. maja.

Izvor: Morava info

Prethodni članakU toku renoviranje nekoliko odeljenja bolnice, stigao aparat za snimanje pluća, grudnog koša i koštano-zglobnog sistema
Sledeći članakHoror u Atenici: Dvadesetjednogodišnjak ubio majku, oca i dedu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here