Ove godine kompletna restauracija skulpture “Nadežda Petrović“ kod Gimnazije

1
684
Foto: Gordana Pejić/Fejsbuk grupa Fotografije Čačka i okoline

ČAČAK – Tokom 2024. godine biće izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na bronzanoj skulpturi “Nadežda Petrović“ koja se nalazi ispred Gimnazije u Čačku. Skulptura je delo velikog hrvatskog i jugoslovenskog vajara i arhitekte Ivana Meštrovića.

Kako je najavljeno iz Umetniče galerije “Nadežda Petrović“, konzervacija i restauracija će biti sprovedeni u okviru rekonstrukcije Ulice župana Stracimira, koja će, pored ostalog, podrazumevati formiranje pešačke zone i trga Nadežde Petrović, uz prateću konzervaciju Berbeljine skulpture na platou ispred nekadašnje upravne zgrade “Čačanske banke“.

Kompletan tretman podrazumeva čišćenje, zaštitu skulpture, odgovarajuću prezentaciju i publikovanje konzervatorskog projekta.

Za nadzor radova biće zadužen Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDeo teritorije Čačka u četvrtak sedam sati bez struje
Sledeći članakDa li će đaci zbog virusa na neplanirani mini-raspust?

1 KOMENTAR

  1. Nema komentara jer za gradjane sela Čačka ovo i nije neka vest! Ali, pomenite slučajno bilo koju političku temu… Eto na desetine eksperata!
    Šta hoću da kažem :mislim da je ulaganje u kulturu(u širem smislu) trenutno najpotrebnije i najvažnije! Dakle, hvala!. Još kada bi podigli postament za malo!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here