Planinarske šetnje za prevenciju dijabetesa i gojaznosti u okolini Čačka

3
1275

ČAČAK – Projekat “Otvori plavi krug“, u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti “Diabetes Melitus“ iz Čačka, Dijabetološkim savezom Srbije, Planinarskim društvom “Kablar“ i Planinarskim savezom Srbije, organizuje planinarske šetnje za osobe sa dijabetesom, gojazne osobe i one u riziku od dijabetesa, kao i za sve ljude koji žele da razvijaju zdrave životne navike.

Na ovaj način “Otvori plavi krug“, koji se u Beogradu realizuje od novembra 2020. godine, počinje širenje van glavnog grada, a prva stanica je Čačak.

U narednih pet meseci, pod nadzorom medicinskih sestara, a uz vođstvo iskusnih planinara iz jednog od najboljih domaćih klubova, u Čačku i okolini realizovaće se planinarske šetnje, kreirane posebno za zajednicu “Otvori plavi krug“. Po prelepim predelima Ovčara, Kablara, Vujna, Jelice i drugih prirodnih lepota u okolini Čačka, osobe sa dijabetesom, gojazni i svi koji žele da razviju zdrave životne navike moći će da prošetaju, edukuju se i čuju korisne savete za prevenciju zdravlja. Šetnje se organizuju jednom mesečno, subotom u terminu od 11h, a prva je na programu 16. aprila, i to na stazi od Ovčar Banje do Banjskog potoka – navode organizatori.

Pored šetnje uz nadzor medicinskih sestara i pod stručnim vođstvom planinarskih vodiča, učesnici će imati priliku da razgovaraju sa lekarima i dobiju korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom dijabetesa i gojaznosti. Šetačima je omogućeno i merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje.

Zainteresovani za planinarske šetnje mogu se prijaviti mejlom na diabetesmellituscacak@gmail.com, a za učesnike su obezbeđeni prevoz od centra Čačka do Ovčar banje, kao i užina.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPotpisani ugovori sa 20 korisnika projekta “Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“
Sledeći članakZapalio se kombi na magistrali Čačak – Požega, vatra velikom brzinom progutala vozilo

3 KOMENTARA

  1. Ideja o pesacenju jednom mesecno u organiazciji navedenih udruzenja treba da bude podsticaj i budjenje svesti o kretanju i zdravim stilovima zivota. Ove organizovane setnje ce pojedine podstaci za aktivnoscu koje nisu sprovidili, neki se cesce setati sa planinarima koji imaju svoj program akcija, te im nece biti potrebno da ih drugi opominju na aktivnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here