Počela zamena javne rasvete u Čačku, planirana ušteda od 100 miliona dinara godišnje

7
1566

ČAČAK – U Čačku je početkom ove nedelje započeta adaptacija javnog osvetljenja i zamena postojećih svetiljki, ugradnjom LED svetiljki najnovije generacije.

Ova aktivnost podrazumeva kompletnu demontažu postojećih svetiljki sa natrijumovim, metal–halogenim i živinim izvorima visokog pritiska i ugradnju novih 11.513 LED svetiljki. Rok za izvođenje radova je šest meseci, a garantni rok za ugrađene svetiljke je 10 godina. Vrednost ugovora je 360 miliona dinara.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kaže za portal Morava info da se u zamenu javne rasvete ušlo zbog velikih rashoda koje grad ima po ovom osnovu. On navodi da je račun za javnu rasvetu samo tokom januara i februara bio preko 43 miliona dinara.

Ugovoreno je trogodišnje finansiranje, dakle 120 miliona dinara godišnje. Uštede koje ćemo na godišnjem nivou ostvarivati, uz rast cene električne energije koji se dogodio, dostići će skoro 100 miliona dinara na godišnjem nivou, što je oko 83% godišnje rate, tako da ovu investiciju smatramo ekonomski veoma isplativom. U cilju transparentnosti i nadzora nad čitavim poslom, formirali smo tročlani tim i odredili vršioca stručnog nadzora, koji će pratiti realizaciju ugovora i postavljanje novih svetiljki, ali i odlaganje, čuvanje i adekvatno postupanje sa svetiljkama koje budu demontirane – kaže gradonačelnik Milun Todorović.

Ceo projekat se realizuje prema Idejnom projektu čiju je izradu Grad Čačak finansirao u ranijem periodu. Prilikom izrade Idejnog projekta, urađena je analiza, bazirana na svetlo-tehničkom proračunu, na osnovu poznatih ulaznih podataka: geometrija saobraćajnica (širina puta, visina stubova, nagib svetiljki i rastojanje između susednih stubova, udaljenost optičkog centra svetiljki od ivice puta i kategorizacija ulice, na osnovu koje su definisani nivoi sjajnosti ili osvetljenosti prema zahtevima standarda SRPS EN 13201:2016 “Osvetljenje puteva“, a u zavisnosti od toga da li se osvetljava kolovoz ili pešačka, odnosno biciklistička staza.

Analiza je pokazala da u strukturi postojeće instalacije javnog osvetljenja najveći deo čine živini izvori visokog pritiska snage 125W (57.09 %), natrijumovi izvori visokog pritiska snage 70W (24.11 %) i natrijumovi izvori visokog pritiska snage 150W (12.96 %). Ova tri tipa izvora čine najveći deo (94.16 %) postojeće instalacije javnog osvetljenja u gradu Čačku. Idejni projekat je obuhvatio 11.513 svetiljki, od čega je 7.137 na gradskoj teritoriji i 4.376 na seoskom području.

Projektom je planirano i postavljanje 547 novih LED daljinski upravljivih svetiljki u centralnim i najznačajnijim gradskim saobraćajnicama i na javnim površinama. Grad Čačak već raspolaže sa 419 ovakvih upravljivih svetiljki, tako da će Javno preduzeće “Gradac“ preko monitoring centra upravljati sa 966 svetiljki, što znači da će u svakom trenutku biti moguće njihovo podešavanje i uvid u ispravnost i funkcionisanje.

Pored ovoga, ceo sistem od preostalih 11.000 novih svetiljki, projektovan je tako da će naknadno biti moguće ugraditi uređaje za daljinsko upravljanje i na svim ostalim svetiljkama.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGrujičić: Stavimo detektore za dim u kafanu ili kafić, pojavi se signal i ode milionče sa računa
Sledeći članakDobra dinamika radova na izgradnji zatvorenog bazena u Milanovcu, otvaranje sledećeg januara

7 KOMENTARA

  1. Čemu služi i zašto bi se uopšte upravljalo sa svih 11000 hiljada svetiljki i još bitnije na koji način bi se to vršilo?! Žično ili bežično, pitanje je sad?

  2. Jeb… ti narod kome su najvaznije kanalizacija i bolnice. Daj sve da stane samo da pravimo bolnice. Ukinite sve, bioskop, pozorište, fudbal, košarku, biblioteku, muzeje…. kupite 5 magnetnih rezonanci da narod bude srećan. Ne podiže se zdravstvo tako što ukidaš sve ostalo. Kad nemaš društveni, kulturni, sportski život u gradu, odoše svi, možeš da imaš 50 magnetnih rezonanci. Neće mladi da samo sede i gledaju Pink i Happy, hoće diskoteke, bazen, stadion, muzej, galerije, klizalište, gradsku plažu, sportski centar, fakultete……sve to čini jedan grad gradom. Ako to nemaš odoše svi, pogledajte jug i istok Srbije, nisu samo pare u pitanju. Imate Beočin, Bor, Lučane ili Kosjerić koji imaju među najvećim prosekom plata u Srbiji pa svi beže odande. Svi i beze u Beograd jer tamo su nagurali sve. Ostatak Srbije će ugasiti, ostaće samo starci i magnetne rezonance.

  3. Nadam se da ćete osvetliti deo kod Čačanskog groblja tamo gde se skupljaju da ne kažem ko. Sa osvetljenom ulicom ne bih i bilo da ne predstavljaju opasno po stanovnike koji tu žive.

    • Ušteda je 100 miliona godišnje. Eto od toga bi mogla da se kupi magnetna. Nesretni ljudi koji žive u ovoj užasnoj zemlji sve gledaju kroz bolnicu i lečenje. Po…em vam se u takav život. Bolesnih je uvek bilo i biće. Treba li zbog toga da stane život?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here