Počinje novi krug prekvalifikacija za IT

1
490

Vlada Srbije i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, započinju novi krug prekvalifikacija za IT namenjen zaposlenima, koji će usled epidemiološke situacije u potpunosti biti sprovede onlajn, saopšteno je danas.

Kako je saopšteno, predviđena je obuka do 240 polaznika, koji će moći da konkurišu za obuku iz jednog od četiri programska jezika: Java, Java script, Python i PHP.

Program prekvalifikacije za IT je nastavak prakse koja se sprovodi od 2017. godine, koja je nastala kao odgovor na rastuću potrebu IT sektora Srbije za junior programerima. S obzirom na to da će se obuke sprovoditi onlajn, otvara se mogućnost učešća polaznicima širom Srbije – izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je dodao da će predloženi programi obuke morati da uključe sprovođenje IT obuka kroz onlajn platforme radi osposobljavanja polaznika za zapošljavanje u IT sektoru, pružanje profesionalnog i karijerinog mentorstva polaznicima, obezbeđivanje praksi u IT kompanijama ili IT sektorima unutar kompanija koje bi omogućile polaznicima da steknu radno iskustvo u programskim jezicima za koje su obučeni.

Pružaoci obuka će moći da apliciraju za sprovođenje nastave do tri programska jezika.

Radi osiguravanja kvaliteta nastave, kao i raznovrsnosti nastavnih pristupa i metoda, pružalac obuke će moći da ima do 60 polaznika, odnosno najviše tri grupe od po 20 polaznika.

U okviru Programa prekvalifikacije za IT do sada je obučeno više od 2.000 polaznika, sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru.

Javni poziv za izvođenje onlajn IT obuka objavljen je 17. avgusta i biće otvoren narednih mesec dana.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakUkinuta presuda za 13 čačanskih saobraćajaca koji su bili optuženi za primanje mita
Sledeći članakU bolnici povećan priliv pacijenata sa simptomima kovid infekcije

1 KOMENTAR

  1. prvo ovaj TANJUG se vise ne zna ni ciji je, ni koja vrsta „novinara“ tamo radi, a jos manje razumeju ono sto im se posalje kao informacija
    najcrnje je sto mnoge redakcije autmatski samo prekopiraju njihove vesti, misleci da je to OK, ne proveravajuci sadrzaj

    elem, rec je o tome da je kancelarija vlade tek raspisala konkurs za kompanije odnosno pruzaoce usluga za prekvalifikaciju, sto znaci da jos uvek prekvalifikacije nisu ni u najavi, a jos manje prijave za iste

    a i zna se kako se do mesta na njima dolazi, kao i za sve drugo

    tako da, ova „vest“ sto bi se reklo … nidje veze

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here