Ukinuta presuda za 13 čačanskih saobraćajaca koji su bili optuženi za primanje mita

12
2165
Stanica saobraćajne policije u Čačku

ČAČAK – Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu Višeg suda u Čačku od 10. aprila prošle godine kojom je 13 saobraćajnih policajaca čačanske stanice PU kažnjeno na ukupno 183 meseca robije zbog zloupotrebe službenog položaja ili primanja mita, a neki zbog oba dela. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Na prvu presudu žalili su se i javni tužilac i advokati optuženih saobraćajaca. Tužilac je u žalbi naveo da je naredba za tajno praćenje i snimanje saobraćajaca izdata 24. februara 2016. samo prema četvorici policajaca, ali da se iz tajnih snimaka vidi da su još četvorica od 28. februara do 27. marta počinila pomenuta krivična dela, iako nisu bili obuhvaćeni naredbom o snimanju i praćenju sudije za prethodni postupak Višeg suda u Čačku.

Tužilac tvrdi da se takav materijal može koristiti u postupku i protiv druge četvorice, po Zakoniku o krivičnom postupku (za dela iz člana 162), dok je prvostepeni sud odbacio te dokaze.

Apelacioni javni tužilac u Kragujevcu u svom podnesku tražio je da drugostepeni sud u tom gradu presudu čačanskog preinači tako što će okrivljenima izreći kazne zatvora u dužem vremenskom trajanju, kao i meru bezbednosti zabrane vršenja policijskog poziva u dužem roku od dosuđenog.

Sa druge strane, u žalbama branilaca navodi se da je osamnaestoro svedoka koji su saobraćajcima dali novac na ime oproštenog saobraćajnog prekršaja, u iskazima navelo da su oni pare dali samoinicijativno, kao čast, nakon što su im od strane policajaca vraćena dokumenta, pa samim tim nema ni zahtevanja poklona od strane okrivljenih.

Inače, prvostepeni sud utvrdio je da su da su saobraćajci od 27. februara do 25. maja 2016. godine na području Ibarske magistrale i pravcem Ugrinovci – Preljina – Katrga i Preljina – Ovčar Banja od više učesnika u saobraćaju primili novac kako ih ne bi kaznili za prekršaje. Više tužilaštvo je u dokazima priložilo i zapise načinjene kamerom, iz kojih se vidi da policajci uzimaju pare, dele među sobom na kraju smene komentarišući, na primer, da je pazar bio „92 evra i 30 hiljada dinara“, i stavljaju u džep. To je zabeležila kamera unutrašnje kontrole MUP- a, koju su inspektori policije neopaženo postavili u patrolna kola svojih kolega i snimali ih mesecima.

Presuda Višeg suda u Čačku kreće od četiri do 29 meseci zatvora, a sedmorica osuđenih, ukoliko bude ista, robiju bi izdržavali u kućama, pod merom elektronskog nadzora. Inače, krajem 2016, pod istom sumnjom da su uzimali novac od vozača, bilo je uhapšeno čak 33 policajca, ili trećina te policijske stanice u Čačku. Uskoro se očekuje i prva presuda za drugu polovinu optuženih, kojima sudi drugo veće Višeg suda u ovom gradu.

Od okrivljenih je, u prvostepenoj presudi, oduzeta imovinska korist od ukupno 21.000 dinara i izrečena im je mera zabrane vršenja policijskog poziva u trajanju od jedne godine, ali tako što se vreme provedeno na izdržavanju kazne ne bi računalo u to.

Izvor: RINA

Prethodni članakAleksa Novaković, novi prvotimac Borca: Već se osećam kao deo ekipe
Sledeći članakPočinje novi krug prekvalifikacija za IT

12 KOMENTARA

 1. Zasto su samo u Cacku saobracajni policajci tajno snimani ? Zasto se u vozila policije ne postave registratori koje recimo koristi americka policija , javno naravno ne tajno , sve se snima svi znaju i to je to

 2. Da ima pravde svi bi bili smenjeni, riba smrdi od glave ali uvek pa i u slučaju pomenutih policajaca oni su ispali žrtvena jagnjad svih korumpiranih policajaca koji i dan danas primaju mito, cepaju zapisnike za lokalne mafijaše i njihove svalerke, tolerišu bahate i pijane i nikom ništa. Čoveku das vlast i videćeš kakav je isto je tako i sa policijom. Verujem da postoji i nekoliko časnih i poštenih ali od ove bahate bagre ne dolaze do izražaja. Svakog policajca i svako vozilo ozvuciti i da i policijska stanica i vozač imaju uvid u snimak prekršaja pa molim lepo. Ovako dok je ovaca biće i vune. Sramota i za profesiju i za grad i za pravosuđe. Živeli.

 3. Kako moze neko da kao advokat brani ljude koji svesno uzimaju mito, i pustaju pijane , bez dozvole itd da dalje nastave put, a taj isti moze
  Ne daj boze nekome da oduzme zivot.
  Kakav je to covek advokat? Kako mozes kolike god da su pare u pitanju? Kako ljudi vise, imate li savesti i obraza.
  Pa svi mi znamo ko su insta su policajci. Nema ih i Cacku 5 propisno skolovanih. Sramota, sve ih treba optuziti ako su to radili. Akp nisu, cemu sve ovo onda.

 4. Sram ih bilo, i policajce, i krivce!!
  A posle su u anketama doktori najkorumpiraniji, jer im se redovno donosi 200 grama kafe i ratluk!!
  Pih, kakav narod,i kakav sud, umesto da ih otpuste za sva vremena!!

  • Ko jadan, jadni smo mi što smo dozvolili da ne pismeni, sa falš diplomama rade takve poslove. Svaka čast školovanima, ali njih je malo. Svuda u svetu postoji unutrašnja kontrola, da se počiste takve ustanove i izvrši kontrola svih koji su primljeni da rade, uključujući i ove mlade. Nekada se gledalo ko su ti bili dedovi, a sada svaka šuša može da radi u PU. Strašno!!!

 5. bravo za apelacioni sud u KG

  i treba ih najostrije osuditi na najduze moguce kazne a zabranu obavljanja policijskog posla im staviti dozivotno

  da ne mogu da rade nista sto je u vezi sa uniformom

   • pa procitaj ti malo bolje

    „Apelacioni javni tužilac u Kragujevcu u svom podnesku tražio je da drugostepeni sud u tom gradu presudu čačanskog preinači tako što će okrivljenima izreći kazne zatvora u dužem vremenskom trajanju, kao i meru bezbednosti zabrane vršenja policijskog poziva u dužem roku od dosuđenog.“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here