Poljoprivrednici nezadovoljni razgovorom sa ministrom Martinovićem

1
161

Poljoprivrednici Srbije iz sedam udruženja nisu zadovoljni ishodom današnjeg razgovora sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer nisu dobili odgovore na pitanja oko uvoza mleka, isplate subvencija po raznim osnovama i registracije zakupljenih parcela u sistem e-agrara, rekao je vlasnik farme krava Dejan Trajković.

On je, posle sastanka za agenciju Beta rekao da su ratari i stočari očekivali konkretne odgovore, a Martinović je umesto toga zamolio za dodatni rok od sedam do 10 dana kako bi se informisao i odgovorio na njihova pitanja.

  • Očekivali smo da se Martinović, kada je preuzeo funkciju, informisao dokle se stiglo sa realizacijom zahteva, dogovorenih prošle godine, u prethodnom sazivu Vlade Srbije. Nismo dobili čak ni odgovor da li je tačno da je u ovoj godini ukupno uvezeno više mleka i proizvoda od mleka nego u celoj prošloj godini, a potpisivanje dozvola za uvoz je u njegovoj nadležnosti – rekao je Trajković.

Dodao je da je, prema dokumentaciji sa carine, prošle godine ukupno uvezeno mleka i proizvoda od mleka 23.125 tona, a od januara do sada 23.440 tona.

Posledica tako velikog uvoza je, kako je rekao, najava mlekara da bi mogle da počnu da smanjuju otkupnu cenu mleka.

On je kazao da još nije isplaćena premija za mleko za prvi kvartal, a da je Martinović obećao da će to biti učinjeno krajem ovog meseca.

Trajković je rekao da država još nije isplatila svim poljoprivrednicima ni prvih 18.000 dinara, od ukupno 35.000 dinara subvencija po hektaru, a da se ne zna kada će biti isplaćeno ni preostalih 17.000 dinara i da Martinović nije imao odgovor na ta pitanja.

Takođe, bez odgovora je, kazao je Trajković, ostalo i pitanje kada će biti isplaćeno 100.000 dinara za odgoj junica, kao i isplata premija, po kravi.

Martinović je posle sastanka saopštio da „Ministarstvo poljoprivrede nastoji da u skladu sa mogućnostima, odgovori na zahteve poljoprivrednika, kao i da će u okviru Ministarstva biti temeljno sagledana situacija“.

Sastanak su zatražila udruženja: Stig Požarevac, Naše Mleko, Složni Pidikanci Bavanište, Brestovački ratari, Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja i udruženje Severni Banat Kikinda.

Izvor: Beta

Prethodni članakIspiranje cevovoda kišne kanalizacije na više od 30 lokacija u gradu
Sledeći članakProslava desetog rođendana DUK festivala, ove subote velika žurka u Čačku

1 KOMENTAR

  1. Cudi me da su nezadovoljni.
    U ovoj zemlji tece med i mleko,zivi se kao u bajci.Narod je svojom voljom izabrao vlast bez kradje i muljanja.Vi sto kukate,vi ste najvecu podrsku pruzili po selima.E zato sad nemoj da kukate !!!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here