Popuštanje kovid mera u Srbiji, vraćaju se posete pacijentima u bolnicama

0
353

Radna grupa za borbu protiv kovida u Srbiji, koja je zamenila Krizni štab, predložila je Ministarstvu zdravlja popuštanje mera koje su do sada bile na snazi.

Ovaj korak usledio je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da korona više ne predstavlja globalnu opasnost, piše Euronews Srbija.

Radna gtupa je predložila da se dozvole posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju dva puta nedeljno, kao i da se zatvore kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i na Mišeluku u Novom Sadu.

Predlog je i da sve bolnice i klinički centri imaju izolacione jedinice za kovid pacijente, a da se ostavi pet posto kapaciteta na infektivnim i pulmološkim odeljenjima za najteže pacijente, koji imaju komplikacije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za Euronews Srbija da će zdravstvene ustanove vrlo brzo dobiti instrukcije i odluke oba tela – Radne grupe za borbu protiv korone i Republičke strukne komisiije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Polako ćemo popuštati mere. Nećemo da sečemo preko noći. Pratimo savete SZO. Za početak posete bolnicama će biti dozvoljene dva puta nedeljno za lakše pacijente koji su na bolničkom lečenju. U posetu im može doći jedan član porodice. Za imunokompromitovane pacijente, onkološke pacijente, poseta još uvek neće biti – rekao je Đerlek za Euronews Srbija.

Đerlek kaže da će se dalja relaksacija mera odnosi na maske u zatvorenom prostoru, dok će u zdravstvenim ustanovama i dalje ostati pošto ima imunokompromitovanih pacijenata.

Prestaje potreba za kovid bolnicama u Batajnici, Kruševcu i na Mišeluku. Predlog je da se kovid pacijenti zbrinjavaju u zdravstvenim ustanovama koje će praviti svoje izolacione jedinice, ali da se ostavi pet posto kapaciteta na infektivnim i pulmološkim odeljenjima za pacijente zaražene kovidom sa komplikacijama – naveo je Đerlek.

Ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić ranije je najavila da bi deo kovid bolnica magao da se pretvori u palijativne centre.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakDuh Nika Kejva u prestonici kulture Srbije (FOTO GALERIJA)
Sledeći članakLjubivoje Ršumović: Roditelji moraju biti prva ikona deci, a učitelj u školi druga

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here