Povećana minimalna zarada u Srbiji, evo kolika će biti

0
365

Minimalna zarada u Srbiji od iduće godine biće povećana 11,1 odsto, odnosno sa 155,3 dinara na 172,5 dinara po satu, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Sadašnja minimalna zarada je 27.022 dinara, a posle povećanja će iznositi 30.022 dinara.

Povećanje minimalne zarade od 11,1 odsto predložila je Vlada Srbije jer članovi Socijalno-ekonomskog saveta ni na današnjoj sednici nisu mogli da se dogovore o tome koliko treba da bude povišica – rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Reprezetativni sindikati su tražili da povećanje „minimalca“ bude od oko 24,5 odsto, a Unija poslodavaca Srbije je smatrala da je realno da iznosi šest odsto, u skladu sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije, a ako je veće da se poslodavcima kompenzira taj izdatak.

Mali je rekao da će povećanje minimalne zarade biti najveće do sada, a da će poslodavcima biti učinjen ustupak tako što će se uvećati neoporezivi deo zarade sa 15.300 dinara na 16.300 i da će se smanjiti doprinosi za penzijsko osiguranje za pola procenta.

Na pitanje zašto se smanjuju doprinosi za penzije kada se Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) dotira iz budžeta Mali je rekao da to neće ugroziti funkcionisanje Fonda.

Ranije se PIO fond dotirao 52 odsto iz budžeta, a sada sa oko 20 odsto i ovo smanjenje doprinosa neće ugroziti njegovo funkcionisanje – ocenio je Mali.

On je kazao da je zadovoljan „uspostavljenim socijalnim dijalogom sa sindikatima i poslodavcima i da je prava slika Srbije kada se rešenja nalaze u obostranom interesu“.

Dodao je da će od 1. januara biti ukinut Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun zarada i drugih primanja korisnika javnih sredstava, pa će plate u komunalnim preduzećima moći da se podignu za pet odsto.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Ljubisav Orbović kazao je da, iako će od 2002. godine ; povećanje „minimalca“ najveće do sada, taj sindikat nije zadovoljan.

– Bilo je dogovoreno da se iduće godine izjednači minimalna zarada sa vrednošću minimalne korpe, ali ovim povećanjem to neće biti postignuto, iako je napravljen pomak – rekao je Orbović.

Dodao je da Vlada nije prihvatila ni predlog sindikata da se ukinu kazneni bodovi za preveremeni odlazak u penziju posle 65 godina života sa obrazloženjem da nema novca.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da „nije bilo naročitih pregovora u Socijalno-ekonomskom savetu oko visine minimalca već je to više ličilo na međusobno informisanje“.

Ovo povećanje minimalne zarade od 11,1 odsto je ustupak koji je Vučić (Aleksandar) najavio još u martu – rekao je Stojiljković.

Dodao je da povećanje nije malo, ali da nije dovoljno da se minimalac izjednači sa vrednošću minimalne korpe „ni za tri, četiri…pet, šest godina, a da minnimalna korpa sadrži toliko kalorija da čovek ne umre i da je predviđeno 1.200 dinara za obuću i odeću tročlane porodice i 1.400 grama paradajza, odnosno 47 grama po osobi“.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je povećanje „minimalca“ maksimalna podrška Vlade sindikalnim zahtevima i da su poslodavci zadovoljni jer će se njima kompenzirati to povećanje.

Minimalac je u poslednje tri godine povećan 29,7 odsto, a nešto manje i prosečna plata, ali da bi oni i dalje rasli Srbiji su potrebni ‘kineski’ rezultati, najmanji privredni rast od pet odsto da bi stigli druge u Evropi jer je Srbija po privrednim rezultatima bliža afričkim zemljama nego evropskim – rekao je Atanacković.

Ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ocenio je da su reforme koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveo 2014. godine rezultirale da povećanje minimalne cene rada bude najviše nego ikada u Srbiji.

Izvor: Beta

Prethodni članakJugović: Ludilo u banana opoziciji završava se na proleće, nakon izbora
Sledeći članakRadojević: Dramatično kršenje zakona u režiji direktora i Upravnog odbora bolnice

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here