Žene na tržištu rada u nepovoljnijem položaju od muškaraca

0
297

ČAČAK – Žene su na tržištu rada u nepovoljnijem položaju od muškaraca i izložene su višestrukoj diskriminaciji, a naročito ako su među onima koje tržište rada vidi kao starije i nedovoljno produktivne, što je samo jedan od ukorenjenih stereotipa, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je na skupu „Ponovo snažna i važna“ u Čačku istakla da aktivnosti u cilju povećanja zapošljavanja žena, naročito starijih od 45 godina, zaslužuju snažnu podršku.

Janković je ukazala da prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje samo kategorija žena koje su starije od 45 godina ne beleži pad nezaposlenosti, saopšteno je iz kabineta poverenice.

Navela je da je ukupan broj nezaposlenih u aprilu 2022. manji za oko 20 procenata od broja nezaposlenih u aprilu 2019. godine, ali je broj nezaposlenih žena starijih od 45 godina i dalje isti.

Organizacija obuka, podrška u nabavci opreme za pokretanje biznisa, umrežavanje poljoprivrednica ili preduzetnica su konkretne aktivnosti koje dovode do zapošljavanja i samozapošljavanja žena koje na tržištu imaju manje šansi – kazala je Janković.

Dodala je da su iz tih razloga aktivnosti poput ovih koje čačansko udruženje „Laris“ sprovodi zajedno sa udruženjem „Putokaz“ iz Kragujevca i udruženjem „Evgenija“ iz Ježevice, veoma značajne.

Na skupu u Čačku uručeni su ugovori o dodeli opreme učesnicama projekta koje finansira Evropska unija.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPočinje kupališna sezona na gradskoj plaži, spuštene ustave na brani
Sledeći članakKako izabrati dobru agenciju za selidbe

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here