Predavanje o digitalnoj pismenosti dece i mladih u OŠ “Tanasko Rajić“

0
258

ČAČAK – Na poziv profesorke Jelene Sretenović Restaino, koja predaje građansko vaspitanje u OŠ “Tanasko Rajić“, psihološkinja Ana Mirković sa Instituta za digitalne komunikacije iz Beograda, održala je u holu škole predavanje i radionicu sa učenicima i roditeljima u utorak, 28. novembra.

Predavanje je pružilo odgovore na dve teme: “Promene ponašanja koje nam je donela digitalna era“ i “Prevare u digitalnom prostoru“. Cilj predavanja i radionice bio je da osnaži i motiviše roditelje, učenike, nastavnike i stručne saradnike da konstruktivnije razgovaraju sa decom o različitim temama koje spadaju u domen digitalne pismenosti i orijentišu se na zaštitu dece i mladih.

Na početku predavanja postavljena su pitanja koja se tiču promena koje je donela ova nova, digitalna era – šta je sve drugačije u odrastanju naše dece? Kako deca konzumiraju toliku količinu informacija, kako razlikuju dobru od loše namere, pravu informaciju od dezinformacije, važno od nevažnog?

Ana Mirković razgovarala je sa roditeljima i decom o aktivnostima na internetu koje mogu da ugroze svačiju bezbednost. Skrenula je pažnju da na internetu mogu da budu ugrožene naša privatnost i reputacija, može da nestane novac sa naših bankarskih računa, čak i da bude zloupotrebljen naš identitet i porodična bezbednost. Ona je istakla da bez obzira na raznovrsne tehničke zaštite nikad nećemo biti potpuno zaštićeni i da mnogo toga zavisi od našeg klika, znatiželje, neznanja ili brzopletosti.

Predavanju je prisustvovao veliki broj roditelja , učenika, nastavnika i učitelja.

Ana nam je pomogla da na interesantan način razumemo decu. Koliko puta smo razgovarali sa decom, a na kraju razgovora nam ništa nije bilo jasno, jer suštinski ne razumemo njihova interesovanja, potrebe i virtuelno okruženje, koje je njihova svakodnevica – zadovoljno je prokomentarisala učiteljica Zorica Kovačević.

Nada Marković, mama učenika sedmog razreda, podelila je svoje oduševljenje nakon predavanja.

Ovo je bilo sjajno predavanje, koje je trebalo da čuje još više roditelja. Pronašla sam podršku u rečima predavača oko dilema koje me uvek prate. Naročito hvala na priči o značaju kontakta, osmeha i zagrljaja koje upućujemo jedni drugima.

Rezime predavanja biće predočen na roditeljskim sastancima kako bi što veći broj roditelja, a samim tim i učenika, stekao kompetencije u oblasti digitalne i medijske pismenosti.

Ovu vrstu edukacija u školama organizuje Institut za digitalne komunikacije u saradnji sa kompanijom A1. U prvoj fazi edukacije učestvovaće 15 osnovnih škola iz Srbije koje je Institut za digitalne komunikacije odabrao i OŠ “Tanasko Rajić“ je jedina sa područja grada Čačka.

Izvor: Morava info

Prethodni članakZaključeni ugovori sa izbeglim i prognanim osobama o kupoprodaji stanova na Ljubić keju
Sledeći članakAgencija za sprečavanje korupcije izrekla meru upozorenja čačanskom SNS-u

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here