Predstava “Ko igra Sonju Savić“ u Gornjem Milanovcu

0
80

GORNJI MILANOVAC – Pozorišna predstava “Ko igra Sonju Savić”, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i podršku Bitef teatra Beograd, u četvrtak, 30. maja, biće izvedena na sceni Kulturnog centra “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu.

Foto: Bus plus produkcija

Predstavu je na scenu postavio reditelj Andraš Urban, koji potpisuje i scenografiju, a dramaturgiju je uradila Vedrana Božinović.

Na početku Urbanove predstave “Ko igra Sonju Savić” jedna od glumica koja je igra (Eva Voštinić), kaže nam da nećemo videti srećan kraj. Ta brehtovski direktna izjava odmah utvrđuje istinitost i beskompromisnost izvođenja, što će do kraja narastati, rušeći u paramparčad iluzije i laži, pozorišne i životne. Ostvarena na graničnom polju dokumentarističkih ispovesti, subverzivno ironične varijacije stend-ap nastupa, fizički zahtevne umetnosti performansa i pank-rok koncerta, lišena skoro svake estetizacije, ova žestoka predstava odgovara neukrotivom životu Sonje Savić.

Predstava se može podeliti u tri toka. Prvi obuhvata Sonjin život i umetničko delovanje, kao i život koji joj je bio neodvojiv od glume, devedesete i raspad države u kojoj se oformila. Priču o generacijama koje su živele drugačije od svojih roditelja, one koje su imale pravo na obrazovanje, osvajanje slobode, na buntovništvo, o generacijama koja će devedesetih nestati fizički i ideološki. Drugi je trenutak smrti i sahrane, kad glumci, popovskim tonom „oplakuju” njen život. Oni se podsmehuju, gade se i ironično pričaju o njenim vezama sa drogom. Treći je onaj posle njene smrti, kad nastupa „razumevanje” i „ona postaje” mirna.

Bratislav Janković, Borjanka Ljumović, Eva Voštinić, Ivana Terzić i Julija Petković, na sceni samo su deo kolektivne atmosfere, iz čijih glasova se čuje snažan urlik koji opominje, koji odzvanja, koji probija pozorišne zidove i dopire van njih, samo je potrebno da ih neko čuje, da ih oslušne, da ih razume. Njihova kolektivna igra, koja stvara posebnu energiju predstave, bruji u ušima i kasnije kada se predstava završi. Odaje se utisak da posle igranja ove predstave publika ima osećaj kao da je prisustvovala rok koncertu.

Početak predstave je u 20 sati.

Prodaja ulaznica, koje koštaju 800 dinara, je na biletarnici velike sale, radnim danima od 11:00 do 20:00.

Izvor: Morava info

Prethodni članakBelošević: Neka nam ovi izbori budu novi početak
Sledeći članakU Mašinskoj školi gradi se Trening centar za dualno obrazovanje, prekvalifikacije i dokvalifikacije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here