Predstavljen roman “Studen kamen“ Jelene Dramićanin

0
399

ČAČAK – “Studen kamen“, debitantski roman Jelene Dramićanin iz Čačka, predstavljen je u utorak 25. februara u Maloj sali Biblioteke u okviru manifestacije “Štampana reč 2019“. U promociji su učestvovale autorka, Milica Ašćerić i Tijana Bežanić.

Roman je objavila IK “Evro Book“ iz Beograda u saradnji sa platformom za elektronske knjige “Bookmate“, kao prvonagrađeni debitantski roman Književnog konkursa “Tvoja reč“. O Konkursu je govorila Milica Ašćerić zadužena za odnose s javnošću u IK “Evro Book“.

Mi smo 2018. godine pozvali mlade, neafirmisane autore da pošalju svoje neobjavljene rukopise sa ciljem da afirmišemo kvalitetne pisce koji nisu imali priliku da objavljuju. Na konkurs je stiglo više od 400 radova koje je ocenjivao petočlani žiri. Nakon čitanja romana “Studen kamen“ mogu reći da Jelena Dramićanin zasluženo nosi titulu pobednika konkursa, a nagradu joj je doneo odličan stil pisanja, inovativnost, karakterizacija likova, neočekivani obrt – rekla je Ašćerić.

“Studen kamen“ je objavljen u oktobru prošle godine kao 55. knjiga u ediciji “Savremena srpska proza“. Kompoziciju romana čine dva dela povezana istim junacima. U prvom delu čitalac upoznaje pet likova različitih po prirodi, karakteru i senzibilitetu, koji se pripremaju za polazak u lov. Tokom lova dešava se nekoliko neočekivanih događaja sa tragičnim ishodom. Bajkovitoj atmosferi prvog dela prilagođen je i arhaičan pripovedni stil.

Drugi deo romana počinje u novom tonu, sa junakom koga tišti svakodnevica čiju nit želi da prekine, ali mu je potreban znak, okidač ili vodilja da bi se osmelio na takav potez. Za prevagu nad njim bore se akteri iz prvog dela, a autorka nudi različite odgovore na večno pitanje: Kako smisleno provesti život, kako ga ne protraćiti?

O svojim književnim uzorima, nastanku romana, dobrim i lošim izborima u životu, pedagoškom radu i mnogo čemu još, govorila je autorka Jelena Dramićanin, profesorka srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi u Čačku. Ona je na početku istakla važnost jezika i teme za svako književno delo i dodala da mnoge priče još nisu ispričane.

Ovu knjigu sam pisala za sebe, jer sve što volim u književnosti stalo je u nju, svi pisci koji su izvršili jak uticaj na mene – rekla je autorka.

Navodeći romane i autore koji su je impresionirali od detinjstva do studentskih dana Dramićanin je rekla:

Kao mlađi osnovac sam sate provodila u Biblioteci tražeći knjige koje imaju zagonetnu, misterioznu priču u kojoj čitalac treba da razreši tajnu. Omiljeni književni lik mi je bio Šerlok Holms, pa onda Herkul Poaro. U srednjoj školi su mi Kafka i Selimović nešto vrlo važno rekli. Potom sam zavolela Borislava Pekića i Momčila Nastasijevića. Sve to što me je oblikovalo, sve je u romanu.

Jelena Dramićanin je zapisala ideju i skicu na osnovu koje je nastao “Studen kamen“ još za vreme studentskih dana, a na pitanje da li trenutno radi na novom delu i da li možda piše poeziju odgovara:

Trenutno pišem kratke priče, mislim da je to forma za mene. Poeziju sam pisala kao dete, sada ne, jer mi se čini da je to ipak najteže.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNovi naslovi popularne “Pčeličine“ edicije “Bebin dodir“
Sledeći članakJKP “Gradsko zelenilo“ već godinu dana angažovano na izradi katastra javnih zelenih površina

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here