Prepucavanje “Srbijašuma“ i proizvođača: Zašto je pelet tako skup?

9
3847

Letnje temperature su uveliko stigle, a umesto toga gde i kako će se rashladiti, građane više brine da li će tokom zime biti grejanja.

Pelet može biti strateški proizvod, smatraju proizvođači ovog energenta.

Međutim, i njegova cena raste. Prvi čovek “Srbijašuma“ za to optužuje proizvođače i predlaže zamrzavanje cena, prenosi N1.

Proizvođači odgovaraju da im upravo ovo javno preduzeće nije dostavilo ugovorene količine drveta, te da je to jedan od razloga za rast cena.

Proizvođači peleta veruju da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća. Kompanija “Srbijašume“ je proglašena za energetsko preduzeće.

U veleprodaji je cena tone peleta oko 240 evra, dok cena koju građani plaćaju iznosi 330 evra, ali i preko toga – iako nas od grejne sezone dele gotovo dva godišnja doba.

Što se tiče sirovine za jednu tonu peleta potrebno je nekih dva kubika. Maksimalno 8.000 dinara je potrebno za proizvodnju jedne tone peleta. Količina koju mi usmerimo ka proizvođačima peleta je dovoljna da se snabdeju svi potrošači trenutno u Srbiji. Možda čak i da malo pretekne – kazao je v.d. direktora “Srbijašume“ Igor Braunović gostujući na TV Prva.

Optužbe v.d. direktora “Srbijašuma“ da su proizvođači peleta neosnovano podigli cene su neutemljene i netačne, kažu iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Jedan od najvećih proizvođača peleta objašnjava da su od početka godine dobili svega 42 posto drveta od ugovorene količine, a da im Javno preduzeće “Srbijašume“ duguje 40.000 kubika drveta, što je preko 20.000 tona peleta.

Ovi privatnici koji imaju svoje šume digli su cene duplo u odnosu na koje mi imamo iz Srbijašuma i prinuđeni smo to da kupujemo da bismo održali kakvu takvu proizvodnju. I s druge strane, dobijamo faktički drvo od Srbijašuma preko nekih posrednika zaslužnih po cenama koje su iste takve, znači duple. Oni kupuju od Srbijašuma po zvaničnoj ceni, a nama preprodaju po duploj ceni – ističe vlasnik kompanije “Bio Energy Point“ Zoran Drakulić.

Direktora “Srbijašuma“ viđaju uglavnom preko malih ekrana, jer kako kaže Drakulić, mesecima ne uspevaju da sa njim ostvare kontakt.

I jedni i drugi loptu prebacuju u dvorište Vlade Srbije, od koje očekuju da utvrdi istinu i nađe rešenje. Braunović predlaže da se hitno ograniči cena i izvoz peleta.

Nećemo sigurno dozvoliti da se neko od državne šume i naše sirovine državne bogati i stiče enormne zarade i ekstra profit, jer to ne bi bilo u redu ni prema građanima Srbije, ni prema državi – dodao je Braunović.

Osim već navedenih problema, Drakulić ističe da se proizvođači od početka godine suočavaju i sa poskupljenjem struje za više od 56 odsto.

Naredna stvar je da su nam svi inputi otišli gore, od rezervnih delova do goriva, plastike, sve ono što nam utiče na proizvodnju – kazao je Drakulić.

Na pelet se u Srbiji greje više od 100.000 domaćinstava, a potrošnja je skoro 500.000 tona.

Izvor: N1

Prethodni članakKonkurs za upis 780 kandidata na osnovnu policijsku obuku
Sledeći članakTrinaest poslodavaca iz Čačka dobilo subvencije za sprovođenje stručne prakse

9 KOMENTARA

  1. Nema drzave nema zakona ja sam prosle godine u maju placao 145e po toni a ove godine 290e po toni….e sad da meni neko objasni sta je to toliko poskupelo osim transporta ako se pelet uvozi jer kad odete na alibabu na sleper imate cenu 80e po toni…ako je problem trasport tj ako je nafta poskupela- nije poskupela 100% pa da i pelet sa 145e skoci na 290e…isto kao secer 1kg 150dinara…setite se izjave Putina kad su maske za kovid po apotekama bile nenormalno skupe. Sazvao sastanak i rekao – ko nastavi da peljesi narod oduzmite im licencu za rad i cao pa da vidim. Nema u nas sloge…kod nas vlada amnezija kad je ranije skakala cena goriva to su bili protesti barikade puteva…a sad kad skace svi kukaju i voze nigde barikade nema ni protesta. Muka mi je vise od licemerja.

  2. Vlasnica firme gde sam kupovao pelet mi je u poverenju rekla da vecina proizvodnje ide na izvoz kao i da sirovinu jos uvek od Srbijašuma uzima po nepromenjenoj ceni ali da pelet prodaje po visokoj ceni jer „svi tako rade“.Zato sada više verujem u izjavu direktora Srbijašuma nego proizvodjača!

  3. Ako bude ova cena niko ga neće kupovati već će svi preći na jeftinije grejanje a to je struja a onda kolaps sa strujom zato je najbolje da država reaguje.

  4. Nazalost nema reda,svi kradu samo na spomen poakupljenja.Recite mi jel marza od 40-50% normalna?,nazalost moze kod nas samo.
    Izvoze i zaradjuju a sirovina koja je vlasnistvo svih nas sluzi za njihovo bogacenje.Lopovska posla

  5. Prosle sezone nije poskupela struja,pa sam ipak placao pelet 305€po toni u julu 2021g.zasto se ne stane na put mesetarenju i prebacivanje krivice sa jednog na drugog,zaustavite to jer mi i dalje moramo da placamo nerealne cene peleta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here