Proizvodi iz Srbije ponovo vraćeni sa granice zbog nedozvoljenih supstanci

7
920
Foto: Pixabay

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je da su u oktobru dve pošiljke iz Srbije zaustavljene na granici sa Hrvatskom, odnosno Slovenijom.

Kako se navodi na sajtu RASFF-a, 18. oktobra je na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka zamrznutih kupina iz Srbije, zbog nedozvoljene količine fugicida iprodiona, prenosi N1.

U pošiljci kupina je, kako se navodi, registrovano 0,023 mg/kg iprodiona, a dozvoljena količina je 0,01 mg/kg.

Roba je, kako se navodi, vraćena pošiljaocu.

Na granici sa Hrvatskom je 25. oktobra zaustavljena pošiljka dodataka ishrani koji su, kako se navodi, sadržali nedozvoljene sastojke.

Ta pošiljka je takođe vraćena pošiljaocu.

Podsetimo, početkom avgusta je sa hrvatske granice vraćena pošiljka čipsa proizvedenog u Srbiji, zbog visokog nivoa kancerogenog akrilamida.

Sredinom istog meseca, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen pošiljaocu.

Zbog istog pesticida su, krajem avgusta, sa hrvatske granice vraćene i šljive iz Srbije.

Izvor: N1

Prethodni članakVečeras pozorišna predstava “Kerovi“
Sledeći članakJovašević (Dveri): U programu za poljoprivredu potenciramo zadrugarstvo, ukrupnjavanje poseda, razvoj organske proizvodnje…

7 KOMENTARA

  1. A nasi seljaci se ljute sto se uvoze poljoprivredni proizvodi pa oni svoje ne mogu da prodaju. Ja licno, stavljam svoj bojkot na kupovinu domacih proizvoda. Kupovacu samo uvozne proizvode. Jer su bezopasniji, sigurniji I uzgred jeftiniji. Nisam bio pristalice marketa, ali vidim da sam gresio. Nikad na pijaci ici necu.

    • Ma sve sto prodaju, a narod kupuje. Ne bismo o tome ni pisali da nam ne vracaju proizvode sa granica. Zbog cega drzava pa i svi mi imamo stete. Gubimo trzista, I brukamo se. A sta je sa kupovinom na pijacama? Znate li da cemo se svi porazbolevati. Pogotovo deca I mladi. Pitam se, gde ce im dusa?

  2. Sve dok ih drzava tetose bice tako. Stavila ih u rang svete krave u Indiji. Te subvencije za sve I svasta,te ne prosipajte mleko, maline. Dacemo vam sta trazite. A oni se obezobrazili, nema dalje. I ovako vracaju drzavi.

    • Samo cu reci: VELIKA SRAMOTA. A tacno je sve sto je receno za nase seljake. Sram ih bilo. Vreme je da se o tome progovori. Ne moze se zabijati glava u pesak.

  3. Sve dok se nasi seljaci ponasaju kao godinama do sada bice toga jos. Oni ne vode apsolutno racuna kako ce koga da otruju. Bilo kad prodaju na veliko(maline, kupine, jagode, sljive I td. Bilo na pijacama, paradajz, kupus, tikvice itd). Bitno je da prodaju. Da uzmu pare. Koriste se svim I svakakvim metodama da do njih dodju. To je necuveno u svetu. Oni Imaju parcele za sebe I svoju porodicu a posebno za prodaju. To je javna tajna. I dokazivati. Sramota I grehota do neba.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here