Proizvođači vakcina obećavaju: Ako je Omikron soj otporan na vakcine, nove spremne za 100 dana

1
541

Proizvođači vakcina uvereni su da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ako se varijanta pod nazivom Omikron proširi.

Novi soj – ranije poznat kao B.1.1.529 – karakterišu neke mutacije koje sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi ta varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje su sada rasprostranjene širom sveta.

„Fajzer“ i „BionTek“ očekuju „da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana“.

„Moderna“ je saopštila da je unapredila „sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih zabrinjavajućih varijanti“ od početka 2021. – uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njihova vakcina oslabi.

„Novavaks“ je saopštio da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovid-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 „i da će biti spremna za početak testiranja i proizvodnju u narednih nekoliko nedelja“.

Novi soj je prvi put otkriven u Južnoj Africi, a brojne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Australiju i SAD ograničavaju putovanja iz više južnoafričkih zemalja.

Jedan od vodećih epidemiologa u Južnoj Africi, Salim Abdool Karim, rekao je za Skaj njuz da je za očekivati da je novi soj kovida već prisutan u evropskim zemljama uključujući i Veliku Britaniju.

Izvor: RTS

Prethodni članakOpština Lučani izdvojila osam miliona za investicije na verskim objektima
Sledeći članakPetoro povređenih u lančanom sudaru na auto-putu kod Gornjeg Milanovca

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here