Promocija zbornika posvećenog stvaralaštvu pisca Vladana Matijevića

0
99

ČAČAK – Narodna biblioteka „Jefimija“ u Trsteniku objavila je novi zbornik „Savremena sprska proza“ koji je posvećen stvaralaštvu književnika Vladana Matijevića.

Književni portret Matijevića Biblioteka je predstavila na 35. književnim susretima, održanim 16. i 17. novembra 2018. godine u Trsteniku, koji su okupili značajan broj književnih kritičara i teoretičara književnosti.

O Matijevićevom stvaralaštvu u zborniku su objavljeni radovi Jovana Delića „Prilično živ pisac, izbliza, neminovno“, Mihajla Pantića „Lukavstvo pripovednog uma, o romanu “Pisac izdaleka“, Adrijane Marčetić „Nova vrsta fantastike“.

Selektivnu bibliografiju Vladana Matijevića priredio je bibliotekar savetnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Vukićević.

U zborniku su objavljeni i radovi sa „Okruglog stola“ posvećenom piscu Miodragu Bulatoviću i refleksima njegove proze u savremenoj srpskoj književnosti.

Kada sam prošle godine predložio temu ovogodišnjeg “Okruglog stola Savremene srpske proze“ s Miodragom Bulatovićem u središtu pažnje i refleksima njegove proze u novijoj srpskoj književnosti, imao sam na umu neobičan, neskolastičan, autentičan duh pisca Vladana Matijevića; pisca nepredvidivog i neukrotivog, često sklonog tjelesnom, lascivnom, pa i besprizornom; pisca duhovitog, načitanog priča i romana i nagledanog filmova; pisca koji je od prve svoje knjige pokazao sklonost ka parodiji i grotesci, apsurdu i parodji samoga apsurda; pisca bližeg Jonesku nego Beketu; pisca dramskih ‘Žilavih komada’ sklonog inkorporiranju dramskih odlomaka u roman kao literarnih priloga svoga junaka; neobuzdanog pisca koji neprestano iznenađuje, zasmijava i demistifikujući razobličava svoje pisanje, ali i vladajuće književne modele – naveo je u svom tekstu u zborniku profesor Filološkog fakulteta, akademik i književni teoretičar Jovan Delić.

Zbornik „Savremena srpska proza“ promovisan je 8. novembra u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, na kojoj su govorili direktor Biblioteke u Trsteniku Veroljub Vukašinović, profesori Filološkog fakulteta Jovan Delić i Mihajlo Pantić, urednik izdavačke kuće „Arhipelag“ Gojko Božović i književnik Vladan Matijević.

Matijević je rekao na promociji zbornika da se zahvaljujući manifestaciji „Savremena srpska proza“ može videti da srpska književnost, uprkos iskušenjima i sve većim teškoćama, ne samo opstaje, već održava i kvalitet i raznovrsnost i da uvećava poetičko bogatstvo.

Kada se pogleda spisak pisaca čija dela su bila tema književnih susreta u Trsteniku, uočljiva je različitost njihovih poetika, književnih tema, doživljaja umetnosti i života i dolazi se do zaključka da je odabir pisaca načinjen isključivo na osnovu vrednosti njegovog dela i ničeg drugog, jer jedino je visoka vrednost dela njihov zajednički sadržalac i zato meni godi što sam odabran da budem priključen tom nizu – rekao je Matijević.

Književna manifestacija „Savremena srpska proza“ pokrenuta je 1984. godine u Trsteniku. Na njoj su do sada gostovali gotovo svi značajni srpski pisci, između ostalih i Miodrag Bulatović, Dragoslav Mihajlović, Slobodan Selenić, Milorad Pavić, Miroslav Josić Višnjić, Aleksandar Tišma, Živojin Pavlović, Svetlana Velmar Janković, Vida Ognjenović, Milisav Savić, Milovan Danojlić, David Albahari, Radoslav Petković, Radovan Beli Marković, Vladimir Pištalo, Svetislav Basara, Goran Petrović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPola visokih škola nema odgovarajući kadar, u jednoj arhitekta predaje sociologiju
Sledeći članakRadoš Milovanović poručio radnicima “MB – Namenska“: Ne dolazite u Ivanjicu, moja snaga je vaše uverenje u pravdu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here