Radosavčević: Manji broj prijava za nasilje u porodici

0
69
Branimirka Radoosavčević; foto: MNA

Prema podacima Centra za socijalni rad, broja prijava nasilja u 2020. godini je manji nego prethodnih godina, što je, kako navode, dovelo i do smanjenog broja individualnih planova zaštite i podrške žrtvama nasilja na Grupi za koordinaciju (65 u 2018, 82 u 2019. i 62 u 2020. godini).

Procentualno sve veći broj predmeta se analizira na grupi za koordinaciju i preduzimaju neophodne mere u cilju sprečavanja daljeg nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Grad Čačak se svrstava u gradove i oštine u kojima je prepoznata uloga i zadaci Grupe za koordinaciju i čiji rad je se prepoznaje i prezentuje kao primer dobre prakse.

U skladu sa posebnim ciljevima reforme sistema socijalne zaštite Centar planira dalji razvoj usluge neodložne intervencije i jačanje Mreže za zaštitu žrtava porodičnog nasilja koja će građanima biti dostupna 24 sata. Stručni radnici će i dalje dežurati pasivno i aktivno i biti spremni da odgovore na sve zahteve nadležnih organa u skladu sa zakonom. U rešavanju problema naših sugrađana sve češće se uključuje više institucija i organizacija istovremeno i integralni model postaje sve dominantniji u razrešavanju problema naših sugrađana. U cilju prevencije i zaštite žrtava nasilja sve institucije u okviru svojih nadležnosti će pružati punu podršku žrtvama nasilja i zanemarivanja. Ističemo da će Centar u daljem radu pružati stvarnu podršku prirodnoj porodici kao najvažnijem okviru zaštite svih njenih članova, jačanju odgovornosti u odnosu na sebe i svoju porodicu. U stručnom radu sa porodicom, insistiranjem na aktivnoj participaciji u postupcima i odlukama od značaja za njeno funkcionisanje. Sa formiranjem Mreže i potpisanim Protokolom o međusektorskoj saradnjina lokalnom nivou, kao i daljim jačanjem internog Tima za nasilje pri Centru za socijalni rad grada Čačka stručni radnici su spremni da odgovore na sve veće izazove koji se postavljaju pred njih ali nam je neophodna podrška resornog Ministarstva i lokalne samouprave u prijemu novog kadra i tehničkih sredstava kako bi se ispoštovala zakonska procedura – kaže direktorka CZSR Branimirka Radosavčević.

TEKST JE NASTAO U OKVIRU MEDIJSKOG PROJEKTA “PORODIČNO NASILJE – VELIKI DRUŠTVENI PROBLEM“, KOJI SUFINANSIRA GRAD ČAČAK U OKVIRU PROJEKTA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

Prethodni članakTradicionalna Bogojavljenska svečana akademija u Domu kulture, jedan od učesnika glumac Nebojša Dugalić
Sledeći članakStiže novo zahlađenje, krajem nedelje sneg

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here