Rakija šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

0
294

ČAČAK – Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – rakije šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.

Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na Uneskovu Reprezentativnu listu, značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji “živog nasleđa“ Srbije, navodi se u saopštenju.

Nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva – kaže se u saopštenju.

Podseća se da su elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije i porodična slava (2014. godine), kolo – tradicionalna narodna igra (2017. godine), pevanje uz gusle (2018. godine) i Zlakusko lončarstvo (2020. godine).

Izvor. Morava info

Prethodni članakU Milanovcu otvorena kotlarnica na biomasu i gas, više nema grejanja na mazut
Sledeći članakU Čačku obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here