U Milanovcu otvorena kotlarnica na biomasu i gas, više nema grejanja na mazut

0
478

GORNJI MILANOVAC – Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović otvorili su kotlarnicu na biomasu i gas u tom gradu.

Govoreći o značaju izgradnje ove kotlarnice, predsednik Kovačević je istakao da time opština Gornji Milanovac rešava višedecenijski problem zagađenja vazduha, kao i da će građani koji koriste daljinsko grejanje od sada imati bezbedno snabdevanje toplotnom energijom.

Želim da se zahvalim ministarki Vujović ne samo na ovom projektu, već na učešću u svim projektima važnim za Gornji Milanovac, životnu sredinu i sve naše građane. Mi smo neposredno pred dolazak ovamo obišli i radove na izgradnji jedne od devet lokacija na kojima se gradi kanalizaciona mreža, a koje finansira ministarstvo. Moram i da se pohvalim da smo mi prva opština koja je dobila sredstva za izgradnju kanalizacije, koje gradimo i na seoskom području. Pored Rudnika, Vraćevšnice, Pranjana u prvoj fazi, u drugoj fazi kanalizaciju će dobiti i Takovo, Brđani i druga mesta. Gornji Milanovac je u poslednjih nekoliko godina jedno veliko gradilište, mada bez pomoći države mi ne bismo mogli da ostvarimo ni deo onoga što smo uradili. Najznačajniji je, svakako, projekat izgradnje pristupne saobraćajnice, a pored toga gradimo i renoviramo Bolnicu, škole i sve ono što je potrebno za jedan normalan život u 21. veku – rekao je Kovačević.

Opština Gornji Milanovac je pre nepunih osam meseci potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu firma koja se bavi obnovljivimsa firmom “Energy construction“ iz Beograda koja se bavi izgradnjom postrojenja na biomasu širom Srbije.

Ovo je prvi projekat koji radimo a da je u pitanju javno-privatno partnerstvo. Prvi put da će jedan grad i jedna firma koja se bavi obnovljivim izvorima energije sarađivati kroz dugogodišnji ugovor gde je privatni partner taj koji gradu isporučuje toplotnu energiju. Ideja vodilja u ovom projektu nam je bila da Gornji Milanovac dobije čistiji vazduh i toplotnu energiju po povoljnijoj ceni. Po prvim projekcijama koje smo radili, grad je trebalo da ima od 15 do 20 posto jeftiniju energiju nego iz fosilnih goriva iz postojećih postrojenja. Sticajem okolnosti, došlo je do energetske krize, fosilna goriva su znatno poskupela, tako da će uštede koje smo mi planirali biti još veće – izjavio je Miroslav Aleksić, direktor firme “Energy constructions.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović naglasila je da Milanovčani od sada mogu da budu spokojni što se tiče aerozagađenja koje su uzrokovale kotlarnice na mazut.

Kotlarnice na mazut biće prošlost, dakle nema više praškastih materija u vazduhu, nema prekomernog aerozagađenja, koriste se obnovljivi izvori energije, a pre svega doći će do uštede. Kada govorimo o ovoj toplani, ja moram da napomenem da će ona toplotnom energijom pokriti više od 26 hiljada kvadratnih metara. Preko nje će se grejati i Opšta bolnica, 27 poslovnih prostora i oko 1.200 stanova, a benefiti ove kotlarnice će se osetiti već u ovoj gejnoj sezoni – naglasila je ministarka Vujović.

Paralelno sa izgradnjom kotlarnice na biomasu, izvođenu su i radovi na izgradnji toplovoda u dužini od 1.750 metara, a kako je najavljeno, tople probe sa nove toplane već su počele kako bi se kotlarnice na mazut ugasile već prvog januara.

Prethodni članakMijatović pred meč sa Megom: Moramo biti spremni na mnogo trčanja i kontakta
Sledeći članakRakija šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here