Raspisan tender za projekat Muzeja košarke, u planu legati Mišovića, Kićanovića i Obradovića

5
661
Tri čačanske košarkaške legende dobiće svoje legate: Željko Obradović, Dragan Kićanović i Radmilo Mišović

ČAČAK – Grad Čačak raspisao je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i adaptaciju izdvojenog depadensa Narodnog muzeja za potrebe formiranja Muzeja košarke.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, projekat je potreban za sveobuhvatnu rekonstrukciju i adaptaciju objekta postojeće Sokolane koja je u neuslovnom stanju i trenutno služi kao vežbaonica, prenosi portal eKapija.

Napominje se da uslovi zaštite spomenika kulture dozvoljavaju intervencije u okviru samog objekta, dok se spoljni izgled i fasadna ornamentika ne mogu menjati.

Sa spoljne strane projektom će, kako je navedeno, biti obuhvaćena samo inovativna rasveta i prikladno uređenje spoljnih pripadajućih površina.

Pristupni deo objektu biće proširen i prilagođen pristupu osobama sa invaliditetom. U ulaznom delu nalaziće se deo sa biletarnicom i suvenirnicom i mestima za odmor posetilaca i kafe aparatima.

U okviru galerije planirani su prostori za legate znamenitih ličnosti košarke – Dragana Kićanovića, Željka Obradovića i Radmila Mišovića.

Rekonstruisani objekat imaće nove instalacije klimatizacije, vode, kanalizacije i hirantske mreže, kao i rasvetu u LED tehnologiji.

Muzej košarke će biti smešten u zgradi Sokolane, a otvaranje će biti upriličeno 18. oktobra 2023. godine, u sklopu programa “Čačak – prestonica kulture Srbije“.

Kako se navodi u nacrtu projekta, Muzej košarke u Čačku treba da bude najvažniji muzeološki centar posvećen košarci u Srbiji, uzor i model za druge muzeje u zemlji i regionu. Planirani muzej istovremeno treba da bude regionalni, nacionalni i lokalni kulturni centar, nezaobilazno i omiljeno odredište za građane Čačka i susednih gradova, kao i turiste iz zemlje, regiona i sveta. Muzej košarke u Čačku treba da bude prepoznatljiv u javnosti, podstiče radoznalost, želju za bavljenjem košarkom i sportom, da inspiriše omladinu na zajedništvo i generacijsku povezanost.

Muzej će prikazivati razvoj jugoslovenske košarke od 1923. godine, kada je odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu, pa do 2023. godine.

Izvor: eKapija, Morava info

Prethodni članakZoran Predin stiže u Čačak!
Sledeći članakGrad Čačak uzima kredit za kompletnu zamenu javne rasvete

5 KOMENTARA

  1. Aco Puš je ovo gurao po svaku cenu i umesto da bude u bunkeru u okviru hale Borac gde je praktičnije i bilo bi više posećeno sad ćemo imati ovo.

  2. Sva trojica su istinske legende,kapa dole svoj trojici,ali Cacak ima jos kosarkaskih legendi,istina manje uspesnih od pomenute trojice,ali i oni bi trebali imati svoje mesto u muzeju kosarke

    • Arso, Drobnjak, Conja……….i još mnogo legendi. Ovi ce pre staviti Malinu od njih, istorija k’o u Srba, tanka kad treba legende. Sad su druga vremena izgleda? Rale Bojic koji je dao ceo zivot klubu, Biska i još mnogo legendi. Verovatno ce i Milun ova slika krasiti muzej?????

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here