Grad Čačak uzima kredit za kompletnu zamenu javne rasvete

16
1623

ČAČAK – Grad Čačak zadužiće se kod poslovnih banaka u iznosu od 150 miliona dinara. Planirani period otplate je četiri godine, uz godinu dana “grejs“ perioda, odnosno mirovanja u isplati.

Kako je predviđeno Odlukom o javnom zaduživanju grada, koja će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta sledeće sedmice, 120 miliona biće iskorišćeno za zamenu i proširenje javne rasvete na teritoriji grada, a 30 miliona biće uloženo u izgradnju brane “Svračkovo“.

Kredit će biti uzet kod banke koja ponudi najbolje uslove na tržištu.

Odlukom o budžetu grada Čačka za 2022. godinu planirano je da se izdvoji 120 miliona dinara za zamenu i modernizaciju javne rasvete u gradu. Planirana je nabavka i ugradnja preko 15.000 LED sijalica na čitavoj teritoriji grada, a pre svega u gradskom jezgru.

Predračunom radova koji će biti urađen na osnovu studije o postojećoj uličnoj rasveti utvrdiće se stvarna vrednost investicije. Procena je da će to grad koštati oko 360 miliona dinara, pa je planiran finansiranja definisan da se vrši kroz tri budžetske godine kako je planirano Odlukom o budžetu grada za 2022.godinu. Cilj pomenute investicije je dugoročno smanjenje troškova električne energije javne rasvete – navodi načelnik Gradske uprave za finansije Zoran Todosijević.

U 2020. za utrošenu električnu energiju za javnu rasvetu grad Čačak je platio 84,1 milion dinara, a u 2021. godini 104,7 miliona.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović smatra da će se investicija brzo isplatiti kroz uštedu električne energije. On je izrazio očekivanje da će ove godine biti raspisan javni poziv i da izvođač u toku ove godine završi kompletan posao, dok bi druga i treća tranša bile plaćene u 2023. i 2024. godini.

Procena je da će to koštati 360 miliona dinara, ali ćemo stvoriti izuzetnu uštedu u trošenju električne energije, a imaćemo i novu rasvetu. Samo u prošloj godini troškovi javne rasvete bili su oko 105 miliona dinara, a po novoj ceni struje to bi bio duplo veći iznos. Moramo smanjiti taj trošak i držati ga na nivou od 100 do 110 miliona dinara godišnje – istakao je Todorović.

Sistem za javno osvetljenje u Čačku radi približno 4.150 sati godišnje, od čega celonoćno (od sumraka do svitanja) u svim gradskim zonama, dok na seoskim područjima radi u polunoćnom režimu (zimi od sumraka do 23:00 i od 5:00 do svitanja, a leti od sumraka do 24:00). Za održavanje sistema javnog osvetljenja, ne računajući utrošak električne energije, utroši se oko 15.000.000 dinara godišnje.

Izvor: Morava info

Prethodni članakRaspisan tender za projekat Muzeja košarke, u planu legati Mišovića, Kićanovića i Obradovića
Sledeći članakPrvi veliki uspeh košarke u Čačku: Juniori Borca vicešampioni Jugoslavije 1951.

16 KOMENTARA

 1. Pre 4 godine grad cacak je dobijao bez kredita kompletnu javnu rasvetu, ali Milun nije video računicu u tome, nema ko da se ugradi. Slovenačka firma je davala svetiljke bez para, samo razlika koja se dobije na mesečnom nivou zamenom svetiljke u led u potrošnji struje njima na račun se uplati. Idealna priča svetiljke aman dzabee, a usranii Milun se nije udostojio ni da ugosti ljude u kancelriji. Mogu da svedoči bilo kome oko ovoga

 2. Zanimljivo, i drugi gradovi, npr. Vranje preduzimaju iste projekte, da sumnjam u njihovo postenje mislio bih da se ovo radi po direktivi za neke njihove firme, ali taman posla, ne bi oni nikad uzeli tudje pare, plase se malera.

 3. Nije momenat za zaduzivanje bolje iskljuci rasvetu po selima prepolovi i eto najbolje ustede najlakse se zaduziti opet Ne Domacinsko ponasanje , ali verovatno da imaju otvorenu kombinatoriku koje sijalice uzimaju ….
  Leva ruka tatin dzep da im zivot bude lep a vi cacani debili vracajte kredit koji ce se navodno isplatiti hoce kako ne u qrcu jedne bake …

  • Ma da, najbolje da bude mrak uopšte nam ne treba svetlo. Mogu i restrikcije da uvedu, što da ne. To je možda vama sa sela ok, ali u gradu mora da postoji javna rasveta. Ova sada em ničemu ne valja, em je skupa za održavanje. Jednom je morala da se zameni a sada je pravi trenutak jer struja će da poskupi 30%.

 4. Nastavlja se po starom guraju se nebitne il projekti koji nisu od votalne vaznosti da moraju bas sad , ustvari vazno je ugraditi se i naduvati cene , kako izgledaju sela nebitno za presednika , Mrcajevci nema pijacu vodu ,kanalizaciju ,puteve , napajanje strujom je problem, zatvorili ste najvecu stocnu pijacu u sumadiji, samo lazi uoci izbora ,za vrsioca duznosti presednika mz, postavili ste coveka koji ni dve naslikane ovce nebi sacuvao…sramno rukovodenje opstinom…

  • Znaš koliko me zabole za Mrčajevce. Važan mi je centar grada. I ovo je super stvar sa zamenom rasvete. Konačno se neko setio. Mnogo važnije nego da daju pare za Mrčajevce. Imate Kupusijadu pa skupite lovu.

   • Lova ide u grad. Ali i ovaj gore sto pise ovo nije tacno. Ali Mrc imaju prob, niko im ne valja. Ni mlad ni star, ni skolovan ni neskolovan. Da to mesto treba malo srediti treba, ali nije da bas nema nista sta ovaj kaze.
    I da, predsednik mz mora biti neko ko je sa ovom vlascu dobar, da bi mogao nesto da uradi. Sadasnji VD mz je super, a ovaj sto pise, ocigledno ima neki licni problem.
    Pre su samo bile demokrate i nova srbija, pa sta je uradjeno?
    Treba da napravite ekipu mladih ljudi, koji ce da pokrenu pitanja i da se bore za svoje mesto, i da ih podrzite a ne da trazite dlaku u jajetu.

   • Sram Vas bilo! Ljudi u selima ili nemaju uličnu rasvetu ili je imaju „donekle“. Šta mislite, kako deca idu u školu zimi, po mraku? Deci u gradu svetli i od zgrada, a kamoli od rasvete. Ako vam je najbitniji centar grada, onda uberite voće i povrće sa trga, a roštilj jedite od svinjetine ili piletine prasića i pilića koji se gaje takođe na trgu. Jel, centar je to i samo je to bitno…. Sram Vas bilo, još jednom!!! Umesto da kažete da u 21.veku svi treba da imaju uličnu rasvetu…..

    • Pa ni jedna normalna zemlja nema uličnu rasvetu u selima, osim Srbije koja je izgleda postala najbogatija i najobesnija zemlja sveta. Šta će ulična rasveta u selima?! Trebalo bi neko da bombarduje i razruši sve te proklete hidro- i termoelektrane u Srbiji, tako da se obesni srpski narod nauči da živi normalno.

 5. Nije im dovoljno sto kroz budjet potrose 40 miliona evra godisnje pa se sad jos i zaduzuju, nemoj da mislite da ce zaboraviti da i ovaj tender nameste jer upravo zato se i zajme na grbaci Cacana da bi kupili Kinesku robu a fakturisali Evropske cene !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here