Sa prosečnim prinosom od 14 tona po hektaru, Srbija je prinuđena da uvozi krompir

0
574

ČAČAK – Sa proizvodnjom krompira na oko 35.000 hektara i prosečnim prinosom od 14 tona, Srbija je prinuđena da uvozi to povrće.

Proizvođači krompira kod nas u poslednje dve sezone imali su niske prinose prvenstveno zbog suše, a prošle godine nakon sušnog proleća nastupio je duži period sa dosta padavina što je proizrokovalo pojavu bolesti krompira.

Srbija krompir najviše uvozi iz zemalja zapadne Evrope i Belorusije, gde se postižu visoki i stabilni prinosi.

Međutim, i u tim zemljama je bilo problema. Na zapadu kontinenta lane je prinos bio ispod očekivanog, a beloruski je znatno poskupeo.

Sve to je ove zime uticalo da i cena krompir kod nas bude nešto viša.

Našim proizvođačima, kažu stručnjaci, odgovara visoka cena konzumnog krompira, ali se očekuje da će to uticati i na veću potražnju semenskog krompira ove godine.

Mislim da će se semenski krompir od domaćih proizvođača prodati. S obzirom na visoke cene konzumnog krompira, kako čujem nije neka velika potražnja za semenskim krompirom iz uvoza. Srbija je zavisna u tom proizvodu od zemalja zapadne Evrope, poput Holandije, Nemačke – izjavio je Multimedijalnoj novinskoj agenciji (MNA) profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku Drago Milošević.

Milošević ističe da se domaća proizvodnja semenskog krompira zasniva na oko 350 hektara.

U odnosu na davna vremena kada je dominirao dezire, danas se uzgaja znatno više sorti.

Razne kompanije svake godine proizvedu neku novu sort i cilj im je da osvoje tržište. Svi se takmiče da njihova sorta zauzme što veće površive i da se proizvođači naviknu na tu sortu – objašnjava Milošević.

Kako ne bi bilo oscilacija u postizanju prinosa, stručnjaci ističu da bi trebalo više upravljati proizvodnjom koja sada u velikoj meri zavisi od vremenskih uslova.

Naša država je poznata po tome da imamo najmanje površina pod zalivnim sistemima, a danas ne možete imati visok i kvalitetan prinos svih biljaka bez navodnjavanja. Moramo kao država da razvijamo sisteme za navodnjavanje i pomažemo poljoprivrendim proizvođačima – izjavio je Milošević.

Milošević povrtarima savetuje da koriste što kvalitetniji semenski krompir, jer je i to jedan od ključnih faktora za dobar prinos, a državu poziva da više pomogne i bolje zaštiti domaće poljoprivrendike.

Izvor: MNA

Prethodni članakBorac pred punim tribinama sprema revanš ekipi Primorske
Sledeći članakProjektna ekskurzija u Sloveniji o trošku građana Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here